BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM139Gıda Ve Beslenme Seçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, yeni ürün geliştirmede ve gıda işlemede, insanların gereksinimini karşılayacak şekilde gıdaların besleyici değerlerini göz ardı etmeden bilgi, deneyim ve yeni kaynakların uygulanabilirliğini arttırmaktır. Bugün, gıda geçmişte olduğundan daha farklı bir yaklaşımla, yaşamsal önemi, açlıkla savaşmadaki yeri, sağlık üzerine olumlu veya olumsuz etkileri ile ele alınmaktadır. Gelecekte gıda endüstrisi bugün olduğu noktadan daha ileride daha ciddi bilimsel araştırmalara gereksinim duyan bir alan olacaktır. Bu alandaki eğitimin ve araştırmaların temel amacı gıda endüstrisinin, çok uluslu, teşvik edici ve profesyonel bir yaklaşım ile rekabet gücünü arttırmak olmalıdır. Beslenme dersi bu yaklaşımla Gıda Mühendislerinin gelecekteki yerinin önemini artırmayı amaçlamaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Salih ÖZDEMİR
Öğrenme Çıktıları
1Beslenmenin önemi, başlıca gıda ögeleri, dengeli beslenme konusunda bilgi edinirler
2Proteinler, protein ihtiyacı ve protein yetersizliğinde ortaya çıkan sindirim ve metabolizma bozukluklarını tanırlar
3Karbonhidratlar, gıda lifi kaynağı polisakkaritler, karbonhidrat metabolizması ile ilgili başlıca hormonları öğrenirler
4Yağların vücuttaki işlevleri, sıvı ve katı yağların sağlığa etkileri konusunda bilgi edinirler
5Başlıca vitaminlerin vücuttaki işlevleri ve noksanlık belirtilerini genel hatlarıyla öğrenirler
6Mineral maddelerin tek tek vücuttaki işlevleri ve genel noksanlık belirtileri ve suyun beslenmedeki yeri konusunda bilgilendirilirler
7Hamile, emzikli ve çocukların beslenmesinde dikkat edilecek temel hususları öğrenirler
8Sporcu ve yaşlıların beslenmesinde temel özellikler ile şişmanlık ve zayıflıkta beslenmenin esaslarını öğrenirler
9Kalp ve damar hastalıkları ve şeker hastalığı ile beslenme ilişkisini öğrenirler
10Böbrek, karaciğer, sindirim sistemi ve kanser hastalıklarında beslenmenin genel esaslarını öğrenirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Beslenme ve sağlık ilişkisi; besleyici ve sağlıklı bir diyetin bileşenleri; karbonhidratlar ve beslenmedeki önemi; yağlar ve beslenmedeki önemi; proteinler ve beslenmedeki önemi; vitaminler, mineraller ve beslenmedeki önemi; besin öğesi olmayan diğer yararlı bileşikler; gıdaların enerjisini azaltma uygulamaları; oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş : Gıda Bileşenlerinin beslenme açısından önemi
2Beslenme ve sağlık ilişkisi
3 Gıdaların vücuttaki fonksiyonları
4 Karbonhidratlar ve beslenmedeki önemi
5 Yağlar ve beslenmedeki önemi
6 Proteinler ve beslenmedeki önemi
7 Besin öğelerinin metabolizması
8 Ara sınav
9 Gıda işleme yöntemlerinin karbonhidratlar üzerine etkisi
10Gıda işleme yöntemlerinin yağlar üzerine etkisi
11 Gıda işleme yöntemlerinin proteinler üzerine etkisi
12Vitaminler, mineraller ve beslenmedeki önemi
13 Besin öğesi olmayan diğer sağlığa yararlı bileşikler
14 Gıdaların enerjisini azaltma uygulamaları
15 Oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık
16 Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI: 1. Food Chemical Composition : Dietary Significance in Food Manufacturing, Hutton, T. 2002. Royal Society of Chemistry Pub. UK. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Nutrition : Concepts and Controversies, 8 th Edition, Frances Sizer, Eleanor Whitney 2000, Wadsworth/ Thomson Learning USA, 567 pp 2. Nutritional Aspects of Food Processing and Ingredients. Henry C.J.K. ; Heppell N.J. 1998. Aspen Publication , UK. 3. Antioxidants in Food. Pokorny, J;Yanishlieva, N. Gordon, M. 2001. CRC Press, New York.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11010
Final Sınavı11010
Derse Katılım14570
Bireysel Çalışma10990
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ25   
ÖÇ35   
ÖÇ44   
ÖÇ54   
ÖÇ65   
ÖÇ74   
ÖÇ84   
ÖÇ94   
ÖÇ104   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek