Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM139 | Gıda Ve Beslenme | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, yeni ürün geliştirmede ve gıda işlemede, insanların gereksinimini karşılayacak şekilde gıdaların besleyici değerlerini göz ardı etmeden bilgi, deneyim ve yeni kaynakların uygulanabilirliğini arttırmaktır. Bugün, gıda geçmişte olduğundan daha farklı bir yaklaşımla, yaşamsal önemi, açlıkla savaşmadaki yeri, sağlık üzerine olumlu veya olumsuz etkileri ile ele alınmaktadır. Gelecekte gıda endüstrisi bugün olduğu noktadan daha ileride daha ciddi bilimsel araştırmalara gereksinim duyan bir alan olacaktır. Bu alandaki eğitimin ve araştırmaların temel amacı gıda endüstrisinin, çok uluslu, teşvik edici ve profesyonel bir yaklaşım ile rekabet gücünü arttırmak olmalıdır. Beslenme dersi bu yaklaşımla Gıda Mühendislerinin gelecekteki yerinin önemini artırmayı amaçlamaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Salih ÖZDEMİR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Beslenmenin önemi, başlıca gıda ögeleri, dengeli beslenme konusunda bilgi edinirler | 2 | Proteinler, protein ihtiyacı ve protein yetersizliğinde ortaya çıkan sindirim ve metabolizma bozukluklarını tanırlar | 3 | Karbonhidratlar, gıda lifi kaynağı polisakkaritler, karbonhidrat metabolizması ile ilgili başlıca hormonları öğrenirler | 4 | Yağların vücuttaki işlevleri, sıvı ve katı yağların sağlığa etkileri konusunda bilgi edinirler | 5 | Başlıca vitaminlerin vücuttaki işlevleri ve noksanlık belirtilerini genel hatlarıyla öğrenirler | 6 | Mineral maddelerin tek tek vücuttaki işlevleri ve genel noksanlık belirtileri ve suyun beslenmedeki yeri konusunda bilgilendirilirler | 7 | Hamile, emzikli ve çocukların beslenmesinde dikkat edilecek temel hususları öğrenirler | 8 | Sporcu ve yaşlıların beslenmesinde temel özellikler ile şişmanlık ve zayıflıkta beslenmenin esaslarını öğrenirler | 9 | Kalp ve damar hastalıkları ve şeker hastalığı ile beslenme ilişkisini öğrenirler | 10 | Böbrek, karaciğer, sindirim sistemi ve kanser hastalıklarında beslenmenin genel esaslarını öğrenirler |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Beslenme ve sağlık ilişkisi; besleyici ve sağlıklı bir diyetin bileşenleri; karbonhidratlar ve beslenmedeki önemi; yağlar ve beslenmedeki önemi; proteinler ve beslenmedeki önemi; vitaminler, mineraller ve beslenmedeki önemi; besin öğesi olmayan diğer yararlı bileşikler; gıdaların enerjisini azaltma uygulamaları; oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş : Gıda Bileşenlerinin beslenme açısından önemi | | | 2 | Beslenme ve sağlık ilişkisi | | | 3 | Gıdaların vücuttaki fonksiyonları | | | 4 | Karbonhidratlar ve beslenmedeki önemi | | | 5 | Yağlar ve beslenmedeki önemi | | | 6 | Proteinler ve beslenmedeki önemi | | | 7 | Besin öğelerinin metabolizması | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Gıda işleme yöntemlerinin karbonhidratlar üzerine etkisi | | | 10 | Gıda işleme yöntemlerinin yağlar üzerine etkisi | | | 11 | Gıda işleme yöntemlerinin proteinler üzerine etkisi | | | 12 | Vitaminler, mineraller ve beslenmedeki önemi | | | 13 | Besin öğesi olmayan diğer sağlığa yararlı bileşikler | | | 14 | Gıdaların enerjisini azaltma uygulamaları | | | 15 | Oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
DERS KİTABI: 1. Food Chemical Composition : Dietary Significance in Food Manufacturing, Hutton, T. 2002. Royal Society of Chemistry Pub. UK. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Nutrition : Concepts and Controversies, 8 th Edition, Frances Sizer, Eleanor Whitney 2000, Wadsworth/ Thomson Learning USA, 567 pp 2. Nutritional Aspects of Food Processing and Ingredients. Henry C.J.K. ; Heppell N.J. 1998. Aspen Publication , UK. 3. Antioxidants in Food. Pokorny, J;Yanishlieva, N. Gordon, M. 2001. CRC Press, New York. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Derse Katılım | 14 | 5 | 70 |
Bireysel Çalışma | 10 | 9 | 90 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | ÖÇ3 | 5 | | | | ÖÇ4 | 4 | | | | ÖÇ5 | 4 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | | ÖÇ7 | 4 | | | | ÖÇ8 | 4 | | | | ÖÇ9 | 4 | | | | ÖÇ10 | 4 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|