Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM147 | Gıda Teknolojisinde Isıl Prosesler | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda teknolojisinde gerçekleştirilen termal prosesleri kavratmak, uygulama alanlarını göstermek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet AKKÖSE |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda teknolojisindeki ısıl prosesleri tanımlar, | 2 | Gıda teknolojisindeki ısıl prosesleri detaylandırır, | 3 | Termal prosesler ile ilgili hesaplamaları yapar | 4 | Termal proseslerin gıdalar üzerine etkilerini tanımlar, | 5 | Termal proseslerin gıdalar üzerine etkilerini detaylandırır ve gerekli tedbirleri alır. | 6 | Teknolojideki gelişmeleri dikkate alarak bu gelişmeleri kendi sahasına uygular. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ders kapsamında ısının uygulanmasını ve uzaklaştırılmasını içeren prosesler yer almaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda teknolojisindeki termal prosesler ve uygulama alanları | | | 2 | Gıdaların termal özellikleri | | | 3 | D, z, F ve Q10 değerleri | | | 4 | Haşlama | | | 5 | Pastörizasyon | | | 6 | Sterilizasyon | | | 7 | Evaporasyon | | | 8 | Vize sınavı | | | 9 | Distilasyon | | | 10 | Ekstruzyon | | | 11 | Kurutma | | | 12 | Pişirme | | | 13 | Kızartma | | | 14 | Soğutma | | | 15 | Dondurma | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Akköse, A. 2015. Gıda Teknolojisinde Isıl Prosesler ders notları. Ataürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 25240 Erzurum.
Fellows, P. 2000. Food Processing Technology Principles and Practice. Woodhead Publishing Ltd., Cambridge, England.Ibarz, A. and Barbosa-Canovas, G. V. 2003. Unit operations in food engineering. CRC Press, New York, USA. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Problem Çözümü | 14 | 1 | 14 |
Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
Seminer | 14 | 1 | 14 |
Makale Kritik Etme | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | | | ÖÇ2 | 5 | | | 5 | ÖÇ3 | 4 | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | ÖÇ5 | 5 | | 5 | | ÖÇ6 | 4 | 5 | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|