Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM243A | Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvar Kurulum Ve Uygulamalı Kullanımı | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda mikrobiyolojisi alanında temel laboratuvar bilgi ve becerisinin öğrenciye kazandırılması, bu alanda kullanılan tespit ve tanı yöntemlerinin tanıtılması bu dersin amacını oluşturur. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci gıda mikrobiyolojisi laboratuvarında güvenli çalışma prensiplerini bilir. | 2 | Öğrenci temel mikrobiyolojik teknikler ve mikroorganizmaların standart sayım yöntemlerini bilir. | 3 | Öğrenci mikroskop kullanımını ve bakteri, maya ve küflerin mikroskop altında incelenmesini bilir. | 4 | Öğrenci mikroorganizmalara uygulanan bazı biyokimyasal testlerin uygulanmasını bilir | 5 | Öğrenci gıdalardaki bazı bakteri, maya ve küflerin sayımını bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrobiyoloji biliminin tarihçesi ve gelişimi, mikroorganizmaların bilime ve teknolojiye olan etkileri, Mikroorganizmaların
gıda sistemlerinde ve insanlarda hastalık yapma etkileşimleri, mikroorganizmalar arası iletişim ve ilişkiler. Bu konularda laboratuar
çalışmaları
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Öğrencilerle tanışma, dersin içeriğini anlatma, grupların belirlenmesi, mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma kurallarının anlatımı | Konu anlatımı | | 2 | Gıda mikrobiyolojisi uygulamalarında kullanılan besiyerleri, kullanılacak alet-ekipmanın sterilizasyonu | Konu anlatımı | | 3 | Gıda maddelerinden ve işletme içinden analiz için örnek alma yöntemleri | Konu anlatımı | | 4 | Gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynakları | Konu anlatımı | | 5 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler I | Konu anlatımı | | 6 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler II | Konu anlatımı | | 7 | Ara Sınav | | | 8 | Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler II | Konu anlatımı | | 9 | Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler I | Konu anlatımı | | 10 | Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler II | Konu anlatımı | | 11 | Mikroskobik sayım yöntemleri I | Konu anlatımı | | 12 | Mikroskobik sayım yöntemleri II | Konu anlatımı | | 13 | Mikroskobik sayım yöntemleri III | Konu anlatımı | | 14 | Değişik gıda maddelerinde mikroorganizma yükünün saptanmasına yönelik uygulamalar | Konu anlatımı | | 15 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları (Kadir Halkman) |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 |
Deney | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Performans | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|