Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM183 | Gıda Koruma Yöntemleri Ve Gıda Muhafazasında Yeni Yöntemler | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda Muhafaza teknikleri ve yeni uygulamalar hakkında bilgi edinme |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda muhafaza metotlarını kavrama | 2 | Gıda muhafazasında yeni uygulamalar ve kombine yöntemler ile ilgili bilgi sahibi olma | 3 | | 4 | | 5 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Isıl İşlemlerle gıdaların muhafazası, Düşük sıcaklık uygulamaları, Antimikrobiyallerle muhafaza, Modifiye atmosfer uygulamaları, Mikroorganizmalar ve ürünleri ile gıda muhafaza, Gıda muhafazasında radyasyon uygulamaları, Düşük su aktivitesi ile gıda muhafazası, Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası, Engeller teknolojisi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Isıl İşlemlerle gıdaların muhafazası | Konu anlatımı | | 2 | Düşük sıcaklık uygulamaları | Konu anlatımı | | 3 | Antimikrobiyallerle muhafaza | Konu anlatımı | | 4 | Modifiye atmosfer uygulamaları | Konu anlatımı | | 5 | Mikroorganizmalar ve ürünleri ile gıda muhafaza | Konu anlatımı | | 6 | Gıda muhafazasında radyasyon uygulamaları | Konu anlatımı | | 7 | Düşük su aktivitesi ile gıda muhafazası | Konu anlatımı | | 8 | Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Mikrodalga, UV) | Konu anlatımı | | 9 | Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (CO2, Ozon) | Konu anlatımı | | 10 | Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Yüksek Hidrostatik basınç) | Konu anlatımı | | 11 | Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Ohmik ısıtma ve elektriksel uygulamalar) | Konu anlatımı | | 12 | Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Bakteriyosinler) | Konu anlatımı | | 13 | Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Yenilebilir kaplamalar) | Konu anlatımı | | 14 | Engeller Teknolojisi | Konu anlatımı | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders Kitabı:
Gıda Mikrobiyolojisi, Ed. Osman Erkmen Efil Yayınevi
Yardımcı Kitaplar:
Basılmamış ders notları.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Gösterme | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | | | | ÖÇ2 | 3 | 5 | | | ÖÇ3 | | | 5 | | ÖÇ4 | | | | 5 | ÖÇ5 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|