Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM219A | Gıda Endüstrisinde Mikrobiyolojik Uygulamalar | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalarda geişen mikroorganizmaları, gıda endüstrisi açısından önemlerini, gelişmeleri üzerine etkili faktörleri ve kontrolü için alınabilecek önlem ve uygulamaları kavratmak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof.Dr. Mustafa GÜRSES |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mikrobiyal gelişmede etkili olan faktörleri kavrama | 2 | Gıda mikrobiyolojisi laboratuarının organizasyonu ve işlevini öğrenme | 3 | Gıdalarda gelişebilen mikroorganizmaları , yaptıkları değişikleri ve sebeplerini anlama | 4 | Gıda snayinde hijyen ve sanitasyonun önemini kavrama | 5 | Gıda sanayinde Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizlerinin önemini ve gerekliliğini kavrama | 6 | Gıdalarda mikrobiyoljik risk faktörlerini öğrenme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda endüstrisinde mikroorganizmalar, önemi ve mikrobiyolojik uygulamalar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıdalarda Mikrobiyolojik Gelişme Üzerinde Etkili Olan Faktörler | | | 2 | Gıda mikrobiyolojisi laboratuarı organizasyonu ve çalışma kuralları | | | 3 | Süt ve ürünleri mikrobiyolojisi | | | 4 | Meyve ve sebze mikrobiyoloji | | | 5 | Soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda mikrobiyolojik riskler | | | 6 | Et ve Su Ürünleri mikrobiyolojisi | | | 7 | İçme suyu ve içecek endüstrisinde mikrobiyal riskler | | | 8 | Alkollü İçkiler endüstrisinde mikrobiyal riskler | | | 9 | Ekmek, kek ve fırın Ürünleri mikrobiyolojisi | | | 10 | Konserve gıdalarda mikrobiyolojik riskler | | | 11 | Gıdalarda küf bulaşma riskleri ve analiz yöntemleri | | | 12 | Düşük nemli gıdalarda mikrobiyal riskler | | | 13 | Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyon | | | 14 | Gıda sanayinde Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri | | | 15 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Mehmet Pala, 1993. Gıda Sanayinde Mikrobiyoloji ve Uygulamaları, TÜBİTAK MAM , Gıda ve Soğutma Teknolojileri Bölümü, Yayın No: 124, Gebze.
Yardımcı Kaynaklar : Selahattin Sert, 1997. Genel Mikrobiyoloji. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No: 195. Erzurum. Selahattin Sert. Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları. İnternet |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 14 | 3 | 42 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 2 | 10 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | | | | ÖÇ2 | 3 | | | | ÖÇ3 | 4 | | | | ÖÇ4 | 5 | | | | ÖÇ5 | 3 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|