BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM219AGıda Endüstrisinde Mikrobiyolojik UygulamalarSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda geişen mikroorganizmaları, gıda endüstrisi açısından önemlerini, gelişmeleri üzerine etkili faktörleri ve kontrolü için alınabilecek önlem ve uygulamaları kavratmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr. Mustafa GÜRSES
Öğrenme Çıktıları
1Mikrobiyal gelişmede etkili olan faktörleri kavrama
2Gıda mikrobiyolojisi laboratuarının organizasyonu ve işlevini öğrenme
3Gıdalarda gelişebilen mikroorganizmaları , yaptıkları değişikleri ve sebeplerini anlama
4Gıda snayinde hijyen ve sanitasyonun önemini kavrama
5Gıda sanayinde Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizlerinin önemini ve gerekliliğini kavrama
6Gıdalarda mikrobiyoljik risk faktörlerini öğrenme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde mikroorganizmalar, önemi ve mikrobiyolojik uygulamalar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıdalarda Mikrobiyolojik Gelişme Üzerinde Etkili Olan Faktörler
2Gıda mikrobiyolojisi laboratuarı organizasyonu ve çalışma kuralları
3Süt ve ürünleri mikrobiyolojisi
4Meyve ve sebze mikrobiyoloji
5Soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda mikrobiyolojik riskler
6Et ve Su Ürünleri mikrobiyolojisi
7İçme suyu ve içecek endüstrisinde mikrobiyal riskler
8Alkollü İçkiler endüstrisinde mikrobiyal riskler
9Ekmek, kek ve fırın Ürünleri mikrobiyolojisi
10Konserve gıdalarda mikrobiyolojik riskler
11Gıdalarda küf bulaşma riskleri ve analiz yöntemleri
12Düşük nemli gıdalarda mikrobiyal riskler
13Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyon
14Gıda sanayinde Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri
15
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Mehmet Pala, 1993. Gıda Sanayinde Mikrobiyoloji ve Uygulamaları, TÜBİTAK MAM , Gıda ve Soğutma Teknolojileri Bölümü, Yayın No: 124, Gebze. Yardımcı Kaynaklar : Selahattin Sert, 1997. Genel Mikrobiyoloji. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No: 195. Erzurum. Selahattin Sert. Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları. İnternet
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı14342
Derse Katılım14456
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma21020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi21020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)187
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ14   
ÖÇ23   
ÖÇ34   
ÖÇ45   
ÖÇ53   
ÖÇ65   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek