BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM126AGıda Endüstrisinde Biyoteknolojik UygulamalarSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde mikroorganizmaların kullanımı ve genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalar hakkında detaylı bilgi vermek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
11- Akademik düşünme becerilerini içselleştirir.
22- Bilimsel araştırma sürecini açıklar
33- Öğrenciler bir tezde bulunması gereken genel özellikleri tanır.
44- Konusuyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmaları izler
55- Yaptığı araştırmaya dayalı bir bilimsel raporu istenilen formatta ile hazırlar
66- Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır.
7 Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde kullanım alanlarını belirler
8Gıda sanayi açısından önem arz eden fonksiyonel kültürlerin özelliklerini tanımlar
9 Uygun kültürler seçer
10Genetik modifiye mikroorganizmalarla ilgili gelişmeleri değerlendirir
11Starter kültürlerin geliştirilmesi konusunda değerlendirilmelerde bulunur
12Biyoteknolojinin çevrenin korunmasındaki etkisini anlar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1- Fonksiyonel kültürler 2- Laktik asit bakterileri ve bakteriyosijenik suşlar 3- Koagülaz negatif stafilokoklar ve fonksiyonel özellikleri 4- Koruyucu kültürler 5- Mikrobiyal ve enzimatik yollarla aroma maddelerinin üretimi 6- Genetik modifiye mikroorganizmalar (GMM) 7- GMM ile amino asit ve vitamin elde edilmesi 8- GMM ile organik asit üretimi 9- GMM ile tatlandırıcı elde edilmesi 10- Bakteriyosin üretiminde genetik modifiye mikroorganizmaların kullanılması 11- GMM ile ekzopolisakkarit elde edilmesi 12- GMM ile nütrositik bileşik ve karotenoidlerin elde edilmesi 13- GMM ile enzim üretimi 14- GMM ile starter kültürlerin özelliklerinin geliştirilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11- Fonksiyonel kültürler
22- Laktik asit bakterileri ve bakteriyosijenik suşlar
33- Koagülaz negatif stafilokoklar ve fonksiyonel özellikleri
44- Koruyucu kültürler
55- Mikrobiyal ve enzimatik yollarla aroma maddelerinin üretimi
66- Genetik modifiye mikroorganizmalar (GMM)
77- GMM ile amino asit ve vitamin elde edilmesi
88- GMM ile organik asit üretimi
99- GMM ile tatlandırıcı elde edilmesi
1010- Bakteriyosin üretiminde genetik modifiye mikroorganizmaların kullanılması
1111- GMM ile ekzopolisakkarit elde edilmesi
1212- GMM ile nütrositik bileşik ve karotenoidlerin elde edilmesi
1313- GMM ile enzim üretimi
1414- GMM ile starter kültürlerin özelliklerinin geliştirilmesi
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitabı -Kunz, B., 2006. Grundlagen der Lebensmittelbiotechnologie.Behr’s Verlag GmbH &Co KG, Hamburg, Germany. -Tombs, M.P., 1994. Biotechnologie in der Lebensmittel-industrie, Springer-Verlag, Berlin Heidelberg, Germany -Wainwright, M., 1995. Biotechnologie mit Pilzen, Springer-Verlag, Springer-Verlag, Berlin Heidelberg, Germany. Yardımcı Kaynaklar -Shetty, K., Paliyath, G., Pometto, A., Levin, R.E., 2006. Food Biotechnology, Taylor & Francis Group, New York, USA. -Gutiérrez-López, G. F., Barbosa-Cánovas , G.V.,2003. Food Science and Food Biotechnology, CRC Pres, New York., USA -Neeser, J.R., German,J.B., 2003 Bioprocesses and Biotechnology for Functional Foods and NutraceuticaIs, Marcel Dekker, New York,USA
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
İngilizce
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11919
Okuma14342
Performans14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15   
ÖÇ245  
ÖÇ35 5 
ÖÇ45  5
ÖÇ55   
ÖÇ65   
ÖÇ74   
ÖÇ84   
ÖÇ94   
ÖÇ105   
ÖÇ115   
ÖÇ125   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek