BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM163AGıda Analizlerinde Spektroskopi Ve Titrimetri AnalizleriSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Öğrenciye gıda bileşimlerinin analizine yönelik spektroskopik yöntem geliştirme becerisi kazandırılması, ileri düzeyde gıda analizlerinin planlanması, geliştirilmesi ve verilerin değerlendirilmesi becerisi kazandırılması. 2.Öğrenciye spektroskopi ve klorometri kullanarak gıdalarda renk ve çeşitli analizler yapmak ve değerlendirmeği kazandırmak, 3.Öğrenciye mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak laboratuarda güvenli çalışma ortamını kazandırmak; analiz öncesi saflaştırma işlemlerini yapabilme yeteneğini kazandırmak; farklı konsantrasyonda ve birimlerde çözelti hazırlama ve ayarlamak için bilgi ve beceri geliştirmek; farklı enstrümental aletlerini kullanarak analiz yapmak ve sonuçlarını değerlendirebilme becerisini kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Gıda analizlerinin temel prensiplerini, spektroskopinin prensipleri, gıda analizlerinde spektroskopinin uygulamaları.
2Gıda analizlerinin temel prensiplerini, spektroskopinin prensipleri, gıda analizlerinde spektroskopinin uygulamaları.
3Absorpsiyon spektroskopisinin kullanma
4Tartı ve çözelti hazırlama ile ilgili ilke ve prensipleri kavrar
5Çeşitli gıda analizleri yapıp, sonuçları yorumlamak
6Çözelti hazırlayarak, titrasyon sonucu elde edilen değerleri yorumlar
7
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders, laboratuar güvenliği, enstrümental kullanımı, analiz yapma ve değerlendirme hakkında bilgilendirir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Spektroskopik prensipler Konu Anlatımı
2Gıda analizlerinde spektroskopi uygulaması Konu Anlatımı
3Gıda analizlerinde spektroskopi uygulaması Konu Anlatımı
4Gıda analizlerinde spektroskopi uygulaması Konu Anlatımı
5Renk analizlerinin esası Konu Anlatımı
6Renk analizlerinin esası Konu Anlatımı
7Renk analizlerinde klorometrinin kullanımı Konu Anlatımı
8Renk analizlerinde klorometrinin kullanımı Konu Anlatımı
9Titrimetrik prensipler Konu Anlatımı
10Gıda analizlerinde titrimetrik uygulamalar Konu Anlatımı
11Gıda analizlerinde titrimetrik uygulamalar Konu Anlatımı
12Titrasyonda kullanılan çözeltiler ve hazırlanması Konu Anlatımı
13Titrasyonda kullanılan çözeltiler ve hazırlanması Konu Anlatımı
14Sonuçların değerlendirilmesiKonu Anlatımı
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Notları 1.Nielsen, S.S., 2010. Food Analiz 2.Gündüz, T., 2011. Kantitatif Analiz Ders Kitabı. Gazi Kitapevi. 3.Kılıç, E., Yılmaz, H., 2013. Enstrümental Analiz İlkeleri (Çeviri) Bilim Yayınları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11010
Final Sınavı11212
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12222
Okuma14570
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ13   
ÖÇ25   
ÖÇ34   
ÖÇ44   
ÖÇ53   
ÖÇ64   
ÖÇ7    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek