Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM163A | Gıda Analizlerinde Spektroskopi Ve Titrimetri Analizleri | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrenciye gıda bileşimlerinin analizine yönelik spektroskopik yöntem geliştirme becerisi kazandırılması, ileri düzeyde gıda analizlerinin planlanması, geliştirilmesi ve verilerin değerlendirilmesi becerisi kazandırılması. 2.Öğrenciye spektroskopi ve klorometri kullanarak gıdalarda renk ve çeşitli analizler yapmak ve değerlendirmeği kazandırmak, 3.Öğrenciye mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak laboratuarda güvenli çalışma ortamını kazandırmak; analiz öncesi saflaştırma işlemlerini yapabilme yeteneğini kazandırmak; farklı konsantrasyonda ve birimlerde çözelti hazırlama ve ayarlamak için bilgi ve beceri geliştirmek; farklı enstrümental aletlerini kullanarak analiz yapmak ve sonuçlarını değerlendirebilme becerisini kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda analizlerinin temel prensiplerini, spektroskopinin prensipleri, gıda analizlerinde spektroskopinin uygulamaları. | 2 | Gıda analizlerinin temel prensiplerini, spektroskopinin prensipleri, gıda analizlerinde spektroskopinin uygulamaları. | 3 | Absorpsiyon spektroskopisinin kullanma | 4 | Tartı ve çözelti hazırlama ile ilgili ilke ve prensipleri kavrar | 5 | Çeşitli gıda analizleri yapıp, sonuçları yorumlamak | 6 | Çözelti hazırlayarak, titrasyon sonucu elde edilen değerleri yorumlar | 7 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu ders, laboratuar güvenliği, enstrümental kullanımı, analiz yapma ve değerlendirme hakkında bilgilendirir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Spektroskopik prensipler
| Konu Anlatımı | | 2 | Gıda analizlerinde spektroskopi uygulaması
| Konu Anlatımı | | 3 | Gıda analizlerinde spektroskopi uygulaması
| Konu Anlatımı | | 4 | Gıda analizlerinde spektroskopi uygulaması
| Konu Anlatımı | | 5 | Renk analizlerinin esası
| Konu Anlatımı | | 6 | Renk analizlerinin esası
| Konu Anlatımı | | 7 | Renk analizlerinde klorometrinin kullanımı
| Konu Anlatımı | | 8 | Renk analizlerinde klorometrinin kullanımı
| Konu Anlatımı | | 9 | Titrimetrik prensipler
| Konu Anlatımı | | 10 | Gıda analizlerinde titrimetrik uygulamalar
| Konu Anlatımı | | 11 | Gıda analizlerinde titrimetrik uygulamalar
| Konu Anlatımı | | 12 | Titrasyonda kullanılan çözeltiler ve hazırlanması
| Konu Anlatımı | | 13 | Titrasyonda kullanılan çözeltiler ve hazırlanması
| Konu Anlatımı | | 14 | Sonuçların değerlendirilmesi | Konu Anlatımı | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders Notları
1.Nielsen, S.S., 2010. Food Analiz 2.Gündüz, T., 2011. Kantitatif Analiz Ders Kitabı. Gazi Kitapevi. 3.Kılıç, E., Yılmaz, H., 2013. Enstrümental Analiz İlkeleri (Çeviri) Bilim Yayınları. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 22 | 22 |
Okuma | 14 | 5 | 70 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | ÖÇ3 | 4 | | | | ÖÇ4 | 4 | | | | ÖÇ5 | 3 | | | | ÖÇ6 | 4 | | | | ÖÇ7 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|