BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM153AEt Tüketimi Ve Sağlık İlişkileriSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Et ve et ürünlerinin tüketilmesinin insan sağlığı üzerine olan olumlu ve olumsuz etkilerinin tartışılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Et ve et ürünlerinin makro bileşiklerinin öğrenilmesi
2Et ve et ürünlerinin mikro bileşiklerinin öğrenilmesi
3Bu bileşiklerin insan sağlığı üzerine olan olumlu özelliklerinin öğrenilmesi
4Bu bileşiklerin insan sağlığı üzerine olan olumsuz özelliklerinin öğrenilmesi
5Et ve et ürünlerinin insan sağlığı üzerine olan olumlu etkilerinin tartışılması
6Et ve et ürünlerinin insan sağlığı üzerine olan olumsuz etkilerinin tartışılması
7
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Et ve et ürünlerinin tüketilmesinin insan sağlığı üzerine olan olumlu ve olumsuz etkilerinin tartışıldığı bir derstir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Etin bileşimi ve beslenme açısından önemi Konu Anlatımı
2Et ve et ürünlerinin kolesterol ve pürin bileşikleri yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
3Et ve et ürünlerinin doymuş yağ asitleri ve kanserojenik bileşikler yönünden irdelenmesi Konu Anlatımı
4Et ve et ürünlerinin patojen bakteriler ve toksijenik küfler yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
5Et ve et ürünlerinin deli inek hastalığı (mad cow disease) ve benzeri bulaşıcı spongioform enselopatiler yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
6Et ve et ürünlerinin tarımsal ilaç kalıntıları yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
7Et ve et ürünlerinin ağır metaller yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
8Et ve et ürünlerinin dioksinler yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
9Et ve et ürünlerinin hormonlar yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
10Et ve et ürünlerinin antibiyotikler yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
11Et ve et ürünlerinin etin işlenmesi sırasında oluşabilen zararlı bileşikler yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
12Et ve et ürünlerinin heterosiklik aromatik aminler yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
13Et ve et ürünlerinin polisiklik aromatik hidrokarbonlar yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
14Et ve et ürünlerinin N-nitroso bileşikler ve biyojen aminler yönünden irdelenmesiKonu Anlatımı
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Ralston Lawrie. 1980 and 1981. Developments in Meat Science-1 and 2. Applied Science Publishers, London and New Jersey. (2) Konular ile ilgili literatürde yayınlanmış makaleler. (1) A.M. Pearson and F. W. Tauber. 1984. Processed Meats. An AVI Book, Published by Van Nostrand Reinhold Company, New York. (2) D. Herenda, P.G. Chambers, A. Ettriqui, P. Seneviratna, T.J.P. da Silva. 1994. Manual on Meat Inspection for Developing Countries. FAO Animal Production and Health Paper, Rome.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11515
Final Sınavı12121
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ14   
ÖÇ23   
ÖÇ35   
ÖÇ44   
ÖÇ54   
ÖÇ65   
ÖÇ7    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek