Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM153A | Et Tüketimi Ve Sağlık İlişkileri | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Et ve et ürünlerinin tüketilmesinin insan sağlığı üzerine olan olumlu ve olumsuz etkilerinin tartışılmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Et ve et ürünlerinin makro bileşiklerinin öğrenilmesi | 2 | Et ve et ürünlerinin mikro bileşiklerinin öğrenilmesi | 3 | Bu bileşiklerin insan sağlığı üzerine olan olumlu özelliklerinin öğrenilmesi | 4 | Bu bileşiklerin insan sağlığı üzerine olan olumsuz özelliklerinin öğrenilmesi | 5 | Et ve et ürünlerinin insan sağlığı üzerine olan olumlu etkilerinin tartışılması | 6 | Et ve et ürünlerinin insan sağlığı üzerine olan olumsuz etkilerinin tartışılması | 7 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Et ve et ürünlerinin tüketilmesinin insan sağlığı üzerine olan olumlu ve olumsuz etkilerinin tartışıldığı bir derstir.
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Etin bileşimi ve beslenme açısından önemi
| Konu Anlatımı | | 2 | Et ve et ürünlerinin kolesterol ve pürin bileşikleri yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 3 | Et ve et ürünlerinin doymuş yağ asitleri ve kanserojenik bileşikler yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 4 | Et ve et ürünlerinin patojen bakteriler ve toksijenik küfler yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 5 | Et ve et ürünlerinin deli inek hastalığı (mad cow disease) ve benzeri bulaşıcı spongioform enselopatiler yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 6 | Et ve et ürünlerinin tarımsal ilaç kalıntıları yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 7 | Et ve et ürünlerinin ağır metaller yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 8 | Et ve et ürünlerinin dioksinler yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 9 | Et ve et ürünlerinin hormonlar yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 10 | Et ve et ürünlerinin antibiyotikler yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 11 | Et ve et ürünlerinin etin işlenmesi sırasında oluşabilen zararlı bileşikler yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 12 | Et ve et ürünlerinin heterosiklik aromatik aminler yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 13 | Et ve et ürünlerinin polisiklik aromatik hidrokarbonlar yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 14 | Et ve et ürünlerinin N-nitroso bileşikler ve biyojen aminler yönünden irdelenmesi | Konu Anlatımı | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1) Ralston Lawrie. 1980 and 1981. Developments in Meat Science-1 and 2. Applied Science Publishers, London and New Jersey. (2) Konular ile ilgili literatürde yayınlanmış makaleler.
(1) A.M. Pearson and F. W. Tauber. 1984. Processed Meats. An AVI Book, Published by Van Nostrand Reinhold Company, New York. (2) D. Herenda, P.G. Chambers, A. Ettriqui, P. Seneviratna, T.J.P. da Silva. 1994. Manual on Meat Inspection for Developing Countries. FAO Animal Production and Health Paper, Rome.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı | 1 | 21 | 21 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | | | | ÖÇ2 | 3 | | | | ÖÇ3 | 5 | | | | ÖÇ4 | 4 | | | | ÖÇ5 | 4 | | | | ÖÇ6 | 5 | | | | ÖÇ7 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|