Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM284A | UN DEĞİRMENCİLİĞİ VE YENİ GELİŞMELER | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Kısmi pişirme tekniği, mikrodalga ve kızılötesi gibi uygulamaların temelleri, ve tahıl ürünlerinde kullanımı konusunda temel bilgi sağlamak. Nişasta modifikasyonu, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretimi, ekstrüzyon ve hububat teknolojisinde son gelişmeleri takip etmek. Tahıl ve ürünleri kalite değerlendirmesinde kullanılan son teknikler konusunda bilgi sağlamak ve tartışmak. Öğrencilere üretim prosesleri ve kalite karakteristikleri arasındaki ilişkiyi belirleme ve ilgili problemleri tanımlama ve çözmeyi öğretmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kısmi pişirme tekniği ve tahıl ürünlerine uygulanmasınının öğrenilmesi | 2 | Nişasta modifikasyon tekniklerinin öğrenilmesi | 3 | Mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının tahıl bileşenleri üzerine etkisi bilinir. | 4 | Tahıl ürünleri teknolojisi konusunda yeni ve güncel konuların öğrenilmesi | 5 | Tahıl ürünleri konusunda son gelişmelerin takip edilmesine yönelik becerilerin kazanılması |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Kısmi pişirme tekniği, mikrodalga ve kızılötesi gibi uygulamaların temelleri, ve tahıl ürünlerinde kullanımı konusunda temel bilgi sağlamak. Nişasta modifikasyonu, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretimi, ekstrüzyon ve hububat teknolojisinde son gelişmeleri takip etmek. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler | | | 2 | Kısmi pişirme tekniğinin tahıl ürünlerinde kullanımı | | | 3 | Nişasta modifikasyonu ve avantajları | | | 4 | Enzime dirençli nişasta üretimde son gelişmeler | | | 5 | Enzime dirençli nişasta üretimde son gelişmeler | | | 6 | Fonksiyonel glüten, vital gluten | | | 7 | Mikrodalga uygulaması ile ilgili son gelişmeler | | | 8 | Vize | | | 9 | Kızılötesi uygulamasının temelleri, hububat bileşenleri üzerine etkisi | | | 10 | Fonksinonel tahıl ürünleri | | | 11 | Glutensiz tahıl ürünleri teknolojisindeki son gelişmeler | | | 12 | Tahıl ve ürünlerinde besinsel lifler | | | 13 | Tahıl ürünleri muhafazasında son gelişmeler ve raf ömrü | | | 14 | Tahıl ve ürünleri teknolojisinde ve kalite değerlendirmede son gelişmeler | | | 15 | Tahıl ürünlerinin beslenmedi önemi ve doğru bilinen yanlışlar | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Karaoğlu, M. Murat (2021) Tahıl ve Ürünlerinde Muhafaza ve Kalite Kontrolü (Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu1. Cereal Processing Technology. First published 2001, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC 2. Gluten-free cereal products and beverages. Copyright © 2008, Elsevier Inc. Except Chapter 5 which is in the public domain. 3. Principles of Cereal Science and Technology Third Edition. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Beyin Fırtınası | 14 | 2 | 28 |
Makale Kritik Etme | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|