BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM284AUN DEĞİRMENCİLİĞİ VE YENİ GELİŞMELERSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Kısmi pişirme tekniği, mikrodalga ve kızılötesi gibi uygulamaların temelleri, ve tahıl ürünlerinde kullanımı konusunda temel bilgi sağlamak. Nişasta modifikasyonu, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretimi, ekstrüzyon ve hububat teknolojisinde son gelişmeleri takip etmek. Tahıl ve ürünleri kalite değerlendirmesinde kullanılan son teknikler konusunda bilgi sağlamak ve tartışmak. Öğrencilere üretim prosesleri ve kalite karakteristikleri arasındaki ilişkiyi belirleme ve ilgili problemleri tanımlama ve çözmeyi öğretmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Kısmi pişirme tekniği ve tahıl ürünlerine uygulanmasınının öğrenilmesi
2Nişasta modifikasyon tekniklerinin öğrenilmesi
3Mikrodalga ve kızılötesi uygulamasının tahıl bileşenleri üzerine etkisi bilinir.
4Tahıl ürünleri teknolojisi konusunda yeni ve güncel konuların öğrenilmesi
5Tahıl ürünleri konusunda son gelişmelerin takip edilmesine yönelik becerilerin kazanılması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Kısmi pişirme tekniği, mikrodalga ve kızılötesi gibi uygulamaların temelleri, ve tahıl ürünlerinde kullanımı konusunda temel bilgi sağlamak. Nişasta modifikasyonu, glutensiz ürün ve enzime dirençli nişasta üretimi, ekstrüzyon ve hububat teknolojisinde son gelişmeleri takip etmek.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler
2Kısmi pişirme tekniğinin tahıl ürünlerinde kullanımı
3Nişasta modifikasyonu ve avantajları
4Enzime dirençli nişasta üretimde son gelişmeler
5Enzime dirençli nişasta üretimde son gelişmeler
6Fonksiyonel glüten, vital gluten
7Mikrodalga uygulaması ile ilgili son gelişmeler
8Vize
9Kızılötesi uygulamasının temelleri, hububat bileşenleri üzerine etkisi
10Fonksinonel tahıl ürünleri
11Glutensiz tahıl ürünleri teknolojisindeki son gelişmeler
12Tahıl ve ürünlerinde besinsel lifler
13Tahıl ürünleri muhafazasında son gelişmeler ve raf ömrü
14Tahıl ve ürünleri teknolojisinde ve kalite değerlendirmede son gelişmeler
15Tahıl ürünlerinin beslenmedi önemi ve doğru bilinen yanlışlar
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Karaoğlu, M. Murat (2021) Tahıl ve Ürünlerinde Muhafaza ve Kalite Kontrolü (Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu1. Cereal Processing Technology. First published 2001, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC 2. Gluten-free cereal products and beverages. Copyright © 2008, Elsevier Inc. Except Chapter 5 which is in the public domain. 3. Principles of Cereal Science and Technology Third Edition.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Beyin Fırtınası14228
Makale Kritik Etme14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)177
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ14   
ÖÇ24   
ÖÇ34   
ÖÇ44   
ÖÇ54   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek