Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM280 | Fermente Gıdalar Teknolojisi | Seçmeli | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu derste fermentasyon teknolojisi incelenerek turşu, zeytin, boza, sirke, kefir, ekmek hamuru gibi fermente ürünler ele alınacaktır. Ayrıca fermentasyon teknolojisi kullanılarak amino asit ve vitamin gibi ürünlerin elde edilmesine değinilecektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fermentasyonun ne anlama geldiğinin öğrenilmesi | 2 | Fermentasyonun uygulandığı yerlerin öğrenilmesi | 3 | Fermente ürünlerin çeşitlerinin öğrenilmesi | 4 | Genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında bilgi edinilmesi | 5 | Biyoteknolojik bazı temel kavramları anlayabilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Gıda biyoteknolojisi hakkında hakkında bilgi paylaşımı yapılacaktır. Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları hakkında bilgiler içerir. Enzimlerin ve gıdaların arasındaki bağlantı gösterilir. Ekmek mayası, fermente et ürünleri, fermente süt ürünleri, probiyotik organizmalar,fermente alkol ürünleri, genetiği değiştirilmiş organizmalar, tat ve aroma veren maddeler üzerinde durulacaktır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Fermentasyona giriş. Fermentasyonun gıda sektöründeki önemi | | | 2 | Biyokimya ve moleküler biyoloji | | | 3 | Gıda endüstrisinde fermentasyon teknolojileri | | | 4 | Enzimlerin gıda endüstrisinde uygulama alanları | | | 5 | Ekmek mayası üretimi | | | 6 | Fermente et ürünleri | | | 7 | Fermente süt ürünleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Probiyotik organizmalar ve peynir | | | 10 | Fermente bitkisel ürünler | | | 11 | Yağlarda biyoteknolojik uygulamalar | | | 12 | Aroma biyoteknolojisi | | | 13 | Bitki biyoteknolojisi | | | 14 | Genetik modifiye gıdalar | | | 15 | Gıda biyosentezleri | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ / NOBEL YAYINLARI/ EDİTÖR Prof.Dr. NECLA ARAN |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
Makale Kritik Etme | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|