BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM280Fermente Gıdalar TeknolojisiSeçmeli126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu derste fermentasyon teknolojisi incelenerek turşu, zeytin, boza, sirke, kefir, ekmek hamuru gibi fermente ürünler ele alınacaktır. Ayrıca fermentasyon teknolojisi kullanılarak amino asit ve vitamin gibi ürünlerin elde edilmesine değinilecektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Fermentasyonun ne anlama geldiğinin öğrenilmesi
2Fermentasyonun uygulandığı yerlerin öğrenilmesi
3Fermente ürünlerin çeşitlerinin öğrenilmesi
4Genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında bilgi edinilmesi
5Biyoteknolojik bazı temel kavramları anlayabilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Gıda biyoteknolojisi hakkında hakkında bilgi paylaşımı yapılacaktır. Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları hakkında bilgiler içerir. Enzimlerin ve gıdaların arasındaki bağlantı gösterilir. Ekmek mayası, fermente et ürünleri, fermente süt ürünleri, probiyotik organizmalar,fermente alkol ürünleri, genetiği değiştirilmiş organizmalar, tat ve aroma veren maddeler üzerinde durulacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fermentasyona giriş. Fermentasyonun gıda sektöründeki önemi
2Biyokimya ve moleküler biyoloji
3Gıda endüstrisinde fermentasyon teknolojileri
4Enzimlerin gıda endüstrisinde uygulama alanları
5Ekmek mayası üretimi
6Fermente et ürünleri
7Fermente süt ürünleri
8Ara sınav
9Probiyotik organizmalar ve peynir
10Fermente bitkisel ürünler
11Yağlarda biyoteknolojik uygulamalar
12Aroma biyoteknolojisi
13Bitki biyoteknolojisi
14Genetik modifiye gıdalar
15Gıda biyosentezleri
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ / NOBEL YAYINLARI/ EDİTÖR Prof.Dr. NECLA ARAN
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Beyin Fırtınası14114
Makale Kritik Etme14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)191
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ14   
ÖÇ24   
ÖÇ34   
ÖÇ44   
ÖÇ54   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek