Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM269 | Gıdaların Fiziksel Özellikleri | Seçmeli | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin
Temel tanımlarını yapar.
Dayandığı esasları açıklar.
Ölçüm yöntemlerinin ve
Pratik uygulamalarının kavranmasının sağlanması |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Aybike KAMİLOĞLU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin temel tanımlarını yapar. | 2 | Gıdaların fiziksel özelliklerinin bilinmesi; gıdanın işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması ile ilişkili hesaplamaları yapar. | 3 | Gıdaların tekstürel ve reolojik özelliklerini açıklar. | 4 | Renk olgusunu ve gıdalar için renk ölçüm sistemlerini açıklar. | 5 | Gıdaların ısıl özelliklerini ve ölçüm yöntemlerini açıklar. | 6 | Gıdaların yüzey özellikleri ve ölçüm yöntemlerini tanımlar. | 7 | Gıdalarda su aktivitesi ve sorpsiyon özelliklerini ve ölçüm yöntemlerini açıklar. | 8 | Gıdaların termal, dielektrik ve dokusal özellikleri hakkında bilgi verir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller
Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık
Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar
Gıdaların termal özellikleri; ısıl iletkenlik özellikleri ve ısıl iletkenlik katsayısının farklı gıdalarda hesaplanması
Gıdaların dielektrik özellikleri
Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | temel boyutlar ve birimler
| Ders Notları | | 2 | Su aktivitesi
| Ders Notları | | 3 | Kütle ve yoğunluk
| Ders Notları | | 4 | Kütle ve yoğunluk
| Ders Notları | | 5 | Geometrik özellikler: boyut ve şekil
| Ders Notları | | 6 | Reolojik Özellikler
| Ders Notları | | 7 | Reolojik Özellikler
| Ders Notları | | 8 | Arasınav
| Ders Notları | | 9 | Yüzey Gerilimi
| Ders Notları | | 10 | Yüzey Gerilimi
| Ders Notları | | 11 | Geçirgenlik
| Ders Notları | | 12 | Termal Özellikler
| Ders Notları | | 13 | Elektriksel özellikler
| Ders Notları | | 14 | Manyetik Özellikler
| Ders Notları | | 15 | Optik Özellikler
| Ders Notları | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Figura, L., & Teixeira, A. A. (2007). Food physics: physical properties-measurement and applications. Springer Science & Business Media. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 30 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 70 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 6 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Performans | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ6 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ7 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ8 | 5 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|