BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM269Gıdaların Fiziksel ÖzellikleriSeçmeli116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin  Temel tanımlarını yapar.  Dayandığı esasları açıklar.  Ölçüm yöntemlerinin ve  Pratik uygulamalarının kavranmasının sağlanması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Aybike KAMİLOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1 Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin temel tanımlarını yapar.
2 Gıdaların fiziksel özelliklerinin bilinmesi; gıdanın işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması ile ilişkili hesaplamaları yapar.
3 Gıdaların tekstürel ve reolojik özelliklerini açıklar.
4 Renk olgusunu ve gıdalar için renk ölçüm sistemlerini açıklar.
5 Gıdaların ısıl özelliklerini ve ölçüm yöntemlerini açıklar.
6 Gıdaların yüzey özellikleri ve ölçüm yöntemlerini tanımlar.
7 Gıdalarda su aktivitesi ve sorpsiyon özelliklerini ve ölçüm yöntemlerini açıklar.
8Gıdaların termal, dielektrik ve dokusal özellikleri hakkında bilgi verir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
 Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller  Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık  Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar  Gıdaların termal özellikleri; ısıl iletkenlik özellikleri ve ısıl iletkenlik katsayısının farklı gıdalarda hesaplanması  Gıdaların dielektrik özellikleri  Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1temel boyutlar ve birimler Ders Notları
2Su aktivitesi Ders Notları
3Kütle ve yoğunluk Ders Notları
4Kütle ve yoğunluk Ders Notları
5Geometrik özellikler: boyut ve şekil Ders Notları
6Reolojik Özellikler Ders Notları
7Reolojik Özellikler Ders Notları
8Arasınav Ders Notları
9Yüzey Gerilimi Ders Notları
10Yüzey Gerilimi Ders Notları
11Geçirgenlik Ders Notları
12Termal Özellikler Ders Notları
13Elektriksel özellikler Ders Notları
14Manyetik Özellikler Ders Notları
15 Optik Özellikler Ders Notları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Figura, L., & Teixeira, A. A. (2007). Food physics: physical properties-measurement and applications. Springer Science & Business Media.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav30100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı70100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri70
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması5630
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11919
Okuma14342
Performans14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4
ÖÇ15433
ÖÇ25444
ÖÇ34344
ÖÇ44443
ÖÇ55444
ÖÇ64444
ÖÇ75444
ÖÇ85444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek