BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ILA318.18Türk Dünyası Kültür ve TarihiSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Osmanlı müesseselerinin ve medeniyetinin temel niteliklerinin kavranması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Öğrencinin klasik sosyo-ekonomik yapı ile 16.yy’da dış etkilerle gelişen yeni şartların getirdiği değişimi kavrar
2Divan-ı Hümayunun Osmanlı yönetimindeki yerini kavrar
3Osmanlı Yönetiminde kaza ve sancak organizasyonunu kavrar
4Osmanlı mimarisini karşılaştırma yapabilecek kadar tanır
5Osmanlı mutfağının gelişimini kavrar
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Osmanlı medeniyetinin unsurları ve devlet kurumları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Osmanlı Hukuk oraganizasyonu: Hukukun dayandığı İlkeler.
2Osmanlı Devleti’nin genel çerçevede toplumsal ve ekonomik yapısı
3Osmanlı Devletinin ilk askeri organizasyonu. YAyalar, Yeniçeriler vb.
4KApıkulu Sistemi
5Osmanlı Ordusunun lojistik organizasyonu.
6Tanzimat sonrası Osmanlı askeri sistemindeki değişmeler.
7Osmanlı Eyalet idaresi, sancak idaresi. Beylerbeyi ve sancak beyi.
8Avrupa’da meydana gelen değişmeler ve bunların Osmanlı Devleti’ne etkileri
9Avrupa’da meydana gelen değişmeler ve bunların Osmanlı Devleti’ne etkileri
10Osmanlı coğrafyasında sanat.
11Osmanlı coğrafyasında sanat.
12Osmanlı sanatı ve dili.
13Osmanlı sanatı ve dili.
14Osmanlı Sivil dünyası ve Avrupa sivil dünyası.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Devleti?nin Merkez ve Bahriye Teşkilatı, Ankara 1988 Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi, C. I-II, Ed: E. İhsanoğlu, İstanbul 1999. Soframız Nur Hanemiz Mamur: Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak, Ed: Suraiya Faroqhi ve Christoph K. Neumann, İstanbul 2006. Soframız Nur Hanemiz Mamur: Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak, Ed: Suraiya Faroqhi ve Christoph K. Neumann, İstanbul 2006.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav13030
Final Sınavı16060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1555555
ÖÇ2555555
ÖÇ3555555
ÖÇ4555555
ÖÇ5555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek