BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FS0401.20Din AntropolojisiSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Antropolojik açıdan dine yaklaşırken şu türden sorular üzerinde durmak gerekir: - Toplumun yaşamında dinin yüklendiği işlevler nelerdir? - Dinsel etkinlikler toplum bünyesinde nasıl organize edilmekte ve insanları ortak davranışlar geliştirme yolunda nasıl harekete geçirmektedirler? - Dinsel öğeler, semboller ve pratikler toplumsal uyumun (“birlik-beraberlik” duygusunun) sürdürülmesinde ne gibi etki ya da katkılarda bulunmaktadırlar? - Karşıt yönden, toplumsal bölünme ve çatışmalarda dinin manipülatif rolü, gücü ya da etkisi ne kadardır? - Bir toplumsal-kültürel sistemde dini kim tanımlamakta ve temsil etmekte (otorite ve iktidar sorunu), bu tanımlama ve temsiliyet kimler için/adına ve kimlere karşı yapılmaktadır (ortodoksi-heterodoksi sorunu)? - İnsanlar dini o bilindik iyi-kötü, talih-talihsizlik, yaşam-ölüm, dünya-ahiret gibi etik ve kozmolojik konuların dışında ve ötesinde, söz gelimi statü, iktidar, çıkar çatışması gibi hedeflere yönelik olarak nasıl kullanmaktadırlar?
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğrt. Ü Nuran KIZMAZ ÖZTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1kültürel bağlamda dinin yerinin tartışılması
2çok kültürlülük ile alakalı tartışmalara hakim olmak
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Din antropolojisi dersi, felsefe ve din bilimleri altında lisans öğrencileri için tasarlanmış bir derstir. Ders, din antropolojisinin klasik ve çağdaş teorileri, din antropolojisinin alt başlıkları, temel kavramları gibi temel konuları öğrenme ve bu konularla ilgili öğrenciye teorik bilgi ve araştırmaya yönelik pratik bilgiler kazandırmayı hedeflemektedir. Dönem boyunca öğrenciler, temel teorisyenlerin hayatları ve teorilerini inceleme, sosyolojik düşünme bakış açısını kazanma, din antropolojisinde temel fikirleri üzerine makale okumaları yapma suretiyle sürecin bir parçası olacaktır. Böylece öğrenciler sosyolojik ve antropolojik bağlamda sağlam akademik temeller atma fırsatına sahip olacaklardır.
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
sosyolojik bir arkaplan konuların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.
Dersin İçeriği
Bu çerçevede dinsel düşünce ve davranışın kökenleri ve evrimi, dinin psikolojik, kültürel, toplumsal ve ideolojik işlevleri, otorite ve iktidar kaynağı olarak din, siyaset-din, toplumsal cinsiyet-din ve milliyet-din ilişkileri ile premodern, modern ve postmodern zamanlar ve toplumsallıklar içerisinde dinin yeri, din antropolojisi çalışmalarında ele alınan (alınabilecek) başlıca temalardır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1din antropolojisinin konusu ve metodu
2din antropolojisinin tarihçesi ve yeri
3din antropolojisinde klasik kuramlar
4din antropolojisinin teorileri ve ekolleri
5kültür ve süreçleri
6kültür ve toplum
7vize
8din ve kültür
9çok kültürlülük ve çoğulculuk
10dinler ve kültürlerarası ilişkiler
11küreselleşme
12kuşak tasnifler
13islamda sembolik anlatım
14final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Antropolojiyle ilgili olarak, Bozkurt Güvenç, İnsan ve Kültür, (Remzi Kitapevi), amlf., Kültürün abc’si ,(Yapı ve Kredi Yayınları), amlf., Kültür Sorunlarımız, (Remzi Kitapevi), Mahmut Tezcan, Kültürel Antropoloji, (Kültür Bak.Yay., Ank.) önerilebilir. bunlara ek olarak 1.DİN VE KÜLTÜR, Ejder Okumuş , Maarif Mektepleri 2. KÜLTÜR VE DİN, Mehmet Ali Kirman-Abdullah Özbolat, Karahan Yayınları 3. MÜSLÜMAN TOPLUM, Ernest Gellner, Kabalcı Yayınları 4. GERÇEĞİN ARDINDAN, Clifford Geertz, Dipnot Yayınları 5. KÜLTÜR DEĞİŞMELERİ, Mümtaz Turhan, Altınordu Yayınları 6. Din hayattan çıkar, Tayfun atay, yayınları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
bulunmamaktadır
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav13030
Final Sınavı16060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek