BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ILA413.21B2Küreselleşme ve DinSeçmeli473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Günümüzde ulaşım ve iletişimin yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan ve küreselleşme olarak nitelenen süreç; insan topluluklarının kaynaşması ve bilişmesinde büyük katkı sağlarken, yerel, lokal kültürel unsurları, inanç değerlerini, ulusal kimlikleri de çok büyük oranda tehdit etmektedir. Yaşanan bu zorunlu sürecin hem lehimize hem aleyhimize işlemesi mümkündür ve bu süreçten kaynaklanabilecek muhtemel toplumsal zararların önüne geçmenin en isabetli yöntemlerinden birisi dinin iyi anlaşılması ve biliç düzeyinde kavranmasıyla mümkün olabileceğinin farkındalığını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doktor Öğretim Üyesi Nuran Kızmaz Öztürk
Öğrenme Çıktıları
1Bu dersin sonunda öğrenci; 1. Küreselleşmenin mahiyetini kavrayacak, onunla ortaya çıkan kavramları ve anlamlarını tartışır.
22. Küreselleşme önüne geçilemez bir süreçtir ve her toplum az ya da çok bu süreci yaşamaktadır. Bunun toplumsal değerleri asimile etmeden işlemesini sağlamanın bilinçli parçası olmak ve pasif edilgen aktörü olmak yerine aktif etken aktörü olmanın bilincini ve formülasyonunu öğrenir.
33. Kazandığı formasyonu rehberlik ve iletişim pratiğine dönüştürür.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Din Sosyolojisi Sosyolojiye Giriş
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Din ve Küreselleşme Din ve küreselleşme meselesi aynı zamanda din ve toplumsal değişim konusu ile de irtibatlıdır. Din ve toplumsal değişim ilişkisinde; toplumun değişmesinin din üzerindeki etkileri vardır. Bu anlamda laiklik, sekülerizm, ve modernizmin küreselleşmesi din ve dini yaşam üzerinde etkili olmuştur. Din ve küreselleşme arasındaki ilişki, iki boyutta ele alınabilir. 1-) Küreselleşmenin Din Üzerindeki Etkileri: Küreselleşme ile birlikte din kamusal alanın dışına çıkarılarak bireysel bir vicdan işi olarak nitelendirilmiştir. Kitle iletişim teknolojilerinin yoğun olarak kullanılmaya başlanması ve sanayileşmiş toplumların iş gücü açığını karşılamak üzere bu ülkelere doğru yapılan iş gücü göçü, dini çoğulculuğa neden olmuştur. Dinin sivilleşmesiyle bağlantılı olarak ortaya çıkan bir başka husus da yeni dini hareketlerdir. 2-) Küreselleşen Dünyada Din: Din tüm insanlığa dil ve renk ayrımı yapmadan hitap ettiği için küreselleştirici bir yapıya sahiptir. Din, ulus-devlet sınırlarının aşınarak küreselleşmenin yayılması oranında, yeni durumun içinde farklı özelliklerle kendisini göstermektedir. Ulus-devlet vatandaşlığı, küreselleşmenin yaygınlaşması oranında dünya vatandaşlığına doğru dönüşüm geçirmektedir. Din, küresel bir sivil toplum ve dünya vatandaşlığının oluşturulması ile demokratik uygulamaları yeniden tanımlamaktadır. Küreselleşen dünya sorunları karşısında dinin ne gibi katkılarının olacağını ya da ne gibi imkanları içinde barındıracağını sorabiliriz bunlar: Mahrumiyet Duyarlılığı: Din, bilhassa sosyo-ekonomik olacak en alt toplumsal katmanlarda bulunan ezilmişlerin sorunlarına duyarlılık gösterilmesi noktasına dikkatleri çeker. Medeniyet Yankısı: Dinî devrimci dilin ve arzuların popüler kültürde derin kökleri bulunmaktadır. Bu, en ümitsiz zamanlarda bile dini bir ümit haline getirmektedir. Dayanışma Ruhu: Din, daha çok birleştiricidir. İnsanlar arasında dayanışma ve kardeşliğe önem verir. Dolayısıyla dini bilincin birleştirici özelliği vardır. İnanç ve İtikat: Bir fikrin dönüştürücü yeteneklerine olan inançtır. İnançlar, en başta insan zihniyetini ve perspektifini belirleyen ve dönüştüren özelliğe sahiptir. Kimlik: Din, kimliği varoluşsal tarzda yenden kurar. Geçici ve sınırlı bir kimlik kurmaz. Bu da insan ve toplumun ve kuşatıcılığını sağlamaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11 Küreselleşme, globalleşme, globalleşme, yerelleşme kavramları--
22 Küreselleşmenin dinamikleri
33 Küreselleşmenin ortaya çıkardığı toplumsal şartlar
44 Küreselleşmenin ortaya çıkardığı problemler ve bu problemlerin çözümleri
55 Küreselleşme, gelişmişlik ve az gelişmişlik
66Küreselleşme, gelişmiş endüstri toplumu olmak ve kültürel ve manie değerler bakımından güçlü olmak
77 Ara Sınav
88 Evrensel büyük dinlerin özellikleri
99 Evrensel büyük dinlerin evrensel kültür ve değerlere katkıları
1010 Din ve yerel Kimlik; din ve evrensel kimlik
1111 Sömürü asimilasyon karşısında din
1212 Toplumlar arası entegrasyon ve din
13İslamın diğer dinlere ve topluluklara bakışı
1414 Kimlik oluşturma ve kimliği koruma da islamın rolü
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Küreselleşme - Zygmunt Bauman Küreselleşme, Din ve Medeniyet - Kolektif Küreselleşme Çokkültürlülük ve İslam - Derleyen ve Çeviren: Ali Coşkun Küreselleşmenin Kısa Tarihi - Jurgen Osterhammel, Niels P. Petersson
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav13030
Final Sınavı16060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2      
ÖÇ3      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek