Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | F404AL3 | Mikrobiyoloji | Seçmeli | 4 | 8 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci gıda mikrobiyolojisi dersinin temel kavramlarını bilir.
| 2 | Öğrenci mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur.
| 3 | Öğrenci mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur.
| 4 | Öğrenci mikrobiyal üreme ve metabolizma kavramlarını bilir.
| 5 | Öğrenci fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi sahibi olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü, Bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrobiyolojiye giriş | | | 2 | Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması | | | 3 | Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemler | | | 4 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | | | 5 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | | | 6 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | | | 7 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | | | 8 | ara sınav | | | 9 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | | | 10 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | | | 11 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | | | 12 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | | | 13 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | | | 14 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | | | 15 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J., “Biology of Microorganisms”, Prentice- Hall, 10th ed., 2003.,
Boyd, R.F., “General Microbiology”, Times Mirror/ Mosby College Publ. 2nd ed., 1988.
ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998
Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 7 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 10 | 80 |
Okuma | 3 | 5 | 15 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|