BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
İ411.4B2Bilgisayar Destekli Betonarme Bina Tasarımı ISeçmeli477
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
İnşaat mühendisliğinin temel çalışma alanlarından birisi olan betonarme binaları ayrıntılı bir şekilde incelemek ve buna bağlı olarak bina elemanlarının görevleri ve işleyişleri konusunda farkındalık kazandırmak. Betonarme binaların tasarımı ve yapısal davranışlarının değerlendirilmesiyle ilgili mevcut bilgileri pekiştirmek. Betonarme binaların tasarımında kullanılan yönetmeliklere ve standartlarına aşinalık kazandırmak. Mevcut betonarme bina tasarım pratiğiyle ilgili bilgi vermek. Betonarme bina tasarımında bilgisayar kullanma becerisi kazandırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ERGÜN
Öğrenme Çıktıları
1Betonarme binalar ile ilgili temel bilgilere sahip olacak.
2Projeye hazırlık aşamasında yapılması gereken işlemler ile ilgili farkındalık kazanacak.
3Betonarme binaların tasarımı ve yapısal davranışlarının değerlendirilmesiyle ilgili mevcut bilgilerini pekiştirecek.
4Betonarme bina tasarımı için gerekli olan yönetmelik ve standartları kullanabilecek.
5İdeCAD Statik bilgisayar paket programını kullanarak bir betonarme binanın baştan sona kadar tasarımını yapabilecek.
6Betonarme bina tasarımında bilgisayar kullanma becerisi kazanacak.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Giriş. Projeye hazırlık aşaması. Taşıtıcı sistem tasarımı (Ön boyutlandırma). İdeCAD Statik programı ile betonarme bina tasarımı. Öğrenci tasarım projeleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yapının Tanımı ve Sınıflandırılması, Binanın Tanımı, Binaların Tarihçesi, Binaların Sınıflandırılması konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
2Projeye Hazırlık Aşamaları ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
3Taşıyıcı Sistem Tasarımı, Taşıyıcı Sistem Seçimi, Taşıyıcı Sistem Seçimine Etki Eden Faktörler, Taşıyıcı Sistem Çeşitleri, Seçilen Taşıyıcı Sistemin Sağlaması Geren Temel İlkeler, Deprem Durumu ve Yapının Davranışını Etkileyen Parametreler, Taşıyıcı Sistem Elemanları konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
4Taşıyıcı Sistem Tasarımı, Taşıyıcı Sistem Tasarımında Dikkate Alınan Yükler, Yük Katsayıları ve Yük Birleşimleri, Taşıyıcı Sistem Tasarımında Dikkate Alınan Yönetmelikler, Taşıyıcı Sistem Analizi, Raporlama ve Çizim konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
5İdeCAD Statik Başlangıç Ekranı, İdeCAD Statik Arayüzü, Kat Genel Ayarları, Aks Sisteminin Yapılandırılması konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
6Aks Sisteminin Yapılandırılması, Kolon Sisteminin Yapılandırılması, Kolon Yerleşiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (Nerelere Kolon Konur?) konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
7Kolon Sisteminin Yapılandırılması, Perde Duvar Sisteminin Yapılandırılması. Perde Duvar Yerleşiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (Nerelere Perde Duvar Konur?) konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
8Ara sınav
9Kiriş Sisteminin Yapılandırılması, Kiriş Yerleşiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (Nerelere Kiriş Konur?) konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
10Döşeme Sisteminin Yapılandırılması, Döşeme Yerleşiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (Nerelere Döşeme Konur?), Merdiven Sisteminin Yapılandırılması konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
11Geometri Kontrolü, Kat Kopyalama, Temel Sisteminin Yapılandırılması, Analiz Öncesi Son Ayarlar, Statik Materyalin Tanımlanması, Donatı Seçimi, Tasarım Parametreleri konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
12Analiz Ayarları, Analizin Yapılması konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
13Analiz Sonuçlarının İrdelenmesi, Analiz Sonrasında Oluşabilecek Problemler konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
14Gerekli Çizimlerin Alınması, Metraj Oluşturulması ve Kaba İnşaat Maliyetinin Hesaplanması, Proje Paftasının Oluşturulması konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
15Nervürlü Döşeme Sisteminin Yapılandırılması, Kaset Döşeme Sisteminin Yapılandırılması, Farklı Temel Sistemlerinin Yapılandırılması gibi ilave konular ile ilgili bilgiler verilecektir.
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Öğretim Üyesi Ders Notları - https://www.idecad.com.tr - https://www.idecadsupport.com/forum/ - https://www.youtube.com/channel/UCfTckGDFafZsr4dS4P64m8Q
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı140
Proje Hazırlama160
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Proje Hazırlama10880
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7642
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7642
Sözlü Sınav111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)210
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ14443344143335
ÖÇ25444341155445
ÖÇ35444244154435
ÖÇ43444134154325
ÖÇ55455144154535
ÖÇ65555142153535
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek