BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
IM211.1BYapı BilgisiSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Her türlü inşaat mühendisliği yapıları hakkında temel bilgileri vererek öğrencilerin ileriki sınıflarda görecekleri alan derslerine iyi bir şekilde hazırlamaktır. Bunun yanında inşaat mühendislerinin en yaygın şekilde çalıştıkları betonarme binaların hem projelendirme hem de inşa aşamalarını detaylı bir şekilde sunmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ERGÜN
Öğrenme Çıktıları
1Yapılar (köprü, baraj, tünel, karayolu, demiryolu, bina, vb.) ile ilgili temel bilgilere sahip olacak.
2Betonarme binaların projelendirme ilkeleri ve projeye hazırlık aşamaları konusunda farkındalık kazanacak.
3Taşıyıcı sistemler ile ilgili genel bir farkındalık kazanacak.
4Betonarme binaların kaba işler aşamaları (kazı işleri imalatı, kalıp işleri imalatı, donatı çeliği işleri imalatı, beton işleri imalatı) ile ilgili temel bilgilere sahip olacak.
5Betonarme binaların ince işler aşamaları ile ilgili temel bilgilere sahip olacak.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
- İnşaat mühendisliği yapılarını tanımlamak, her bir yapıyı kendi içerisinde sınıflandırmak, yapım amaçlarını ve yapım tekniklerini ortaya koymaktır. - İnşaat mühendisliğinin temel çalışma alanlarından birisi olan binaları ayrıntılı bir şekilde incelemek ve buna bağlı olarak bina elemanlarının görevleri ve işleyişleri konusunda farkındalık kazandırmak. - Betonarme bina tasarımı ve inşa aşamaları ile ilgili bilgiler vermek.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yapının Tanımı ve Sınıflandırılması, Köprünün Tanımı, Köprünün Ana Bileşenleri, Köprünün Yapısal Elemanları, Köprülerin Sınıflandırılması konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
2Barajın Tanımı, Barajların Tarihçesi, Barajların Stratejik Önemi, Barajları Meydana Getiren Tesisler, Barajların Sınıflandırılması, Baraj Yerinin Seçimi, Barajlara Etki Eden Kuvvetler, Barajların Yıkılmalarına Neden Olan Faktörler, Barajların Çevresel Etkileri, Ülkemizin Baraj Potansiyeli konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
3Tünelin Tanımı, Tünellerin Tarihçesi, Tünel Terimleri, Tünellerin Sınıflandırılması, Tünel İnşaatlarında Karşılaşılabilen Bazı Sorunlar, Tünel İnşası İçin Gerekli İncelemeler, Tünellere Etki Eden Yükler, Ülkemizin Tünel Potansiyeli konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
4Karayolunun Tanımı, Karayollarının Tarihçesi, Karayolu Elemanları, Karayollarının Sınıflandırılması, Güzergâhın (Geçkinin) Belirlenmesi, Ülkemizin Karayolu Potansiyeli konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
5Demiryolunun Tanımı, Demiryolunun Tarihçesi, Demiryolu Elemanları, Demiryollarının Sınıflandırılması, Demiryolu ile Diğer Ulaşım Türlerinin Karşılaştırılması, Ülkemizin Demiryolu Potansiyeli konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
6Binanın Tanımı, Binaların Tarihçesi, Binaların Sınıflandırılması konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
7Binaların Projelendirilme İlkeleri, Projeye Hazırlık Aşamaları konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
8Ara sınav
9Taşıyıcı Sistem Tasarımı, Taşıyıcı Sistem Seçimine Etki Eden Faktörler, Taşıyıcı Sistem Çeşitleri, Seçilen Taşıyıcı Sistemin Sağlaması Geren Temel İlkeler, Depreme Davranışı Açısından Taşıyıcı Sistemin Sağlaması Geren Temel İlkeler konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
10Taşıyıcı Sistem Elemanları konusu alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
11Taşıyıcı Sistem Tasarımında Dikkate Alınan Yükler, Taşıyıcı Sistem Tasarımında Dikkate Alınan Yönetmelikler, Taşıyıcı Sistem Analizi, Raporlama ve Çizim konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
12Betonarme Binaların Yapım (İnşaat) Aşamaları, Kaba İnşaat Aşamaları, Kazı İşleri İmalatı konuları alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
13Kalıp İşleri İmalatı konusu alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
14Donatı Çeliği İşleri İmalatı konusu alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
15Beton İşleri İmalatı konusu alt başlıklar altında ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Metin Arslan, ‘’ Yapı Teknolojileri-1,2’’, Seçkin Yayınevi, Ankara 2019. - Sabit Oymael, ‘’ Yapı Bilgisi-1,2,3’’, Birsen Yayınevi, İstanbul 2018. - Faruk Karadoğan, Sumru Pala, Ercan Yüksel, Yavuz Durgun, ‘’Yapı Mühendisliğine Giriş Yapısal Çözümleme’’, Birsen Yayınevi, İstanbul 2011. - Köksal Özcan, " Yapı " - Prof Dr. Metin Arslan, " Yapı Teknolojileri " - Prof. Dr. İlker Özdemir, " Yapı elemanları "
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7321
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7321
Ev Ödevi6318
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ13544344234435
ÖÇ25555244154535
ÖÇ33444334233335
ÖÇ44454455444455
ÖÇ53454455444455
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek