Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G412.2B2 | Gıda Sanayinde Nanoteknoloji Uyg. | Seçmeli | 4 | 8 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, nanoteknoloji ve gıdalardaki uygulamaları hakkında temel bilgilerin, prensiplerin ve yeni gelişmelerin öğretilmesidir. Ayrıca gıda sanayindeki nanoteknolojik gelişmeler ve bunların insan sağlığı ve çevre üzerine etkileri açıklanacaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler, nanoteknoloji ile ilgili temel bilgileri öğrenir. | 2 | Öğrenciler, gıda sanayiindeki nanoteknoloji uygulamalarını öğrenir. | 3 | Öğrenciler, nanoteknolojik gelişmelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olur | 4 | | 5 | | 6 | | 7 | | 8 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Nanoteknolojinin, insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri, Nanokompozitler ve nanoyapılar, nano malzemelerin gıdalar üzerindeki etkileri ve potansiyeli. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Nanoteknolojiye giriş | | | 2 | Nanoteknolojinin, insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri | | | 3 | Nanokompozitler ve nanoyapılar | | | 4 | Nanokompozitlerin gıda ambalajlamadaki uygulamaları | | | 5 | Nanoemülsiyonlar ve uygulamaları | | | 6 | Gıdalarda nano teknikler: membrane emülsifikasyonu, atomizasyon | | | 7 | Nanofiltrasyon | | | 8 | Nanoenkapsülasyon | | | 9 | Yenilebilir nanokaplamalar | | | 10 | Antimikrobiyal nanomateryaller ve uygulamaları | | | 11 | Gıdalardaki nanosensörler | | | 12 | Biyopolimerik nanopartiküller ve uygulamaları | | | 13 | Biyonanoteknoloji ve gıdalardaki uygulamaları | | | 14 | Gıdalardaki nanoteknoloji uygulamalarında gelecek trendleri | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Huang, Q. 2012. Nanotechnology in the Food, Beverage and Nutraceutical Industries. Woodhead Publishing, 480p. Pray, L., Yaktine, A. 2009. Nanotechnology in Food Products: Workshop Summary. National Academies Press, 146 p. Ramsden, J. 2009. Essentials of Nanotechnology. Jeremy Ramsden & Ventus Publishing, 126 p. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 1 | 13 |
Tartışma | 2 | 13 | 26 |
Soru-Yanıt | 13 | 1 | 13 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | 5 | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|