Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G412.1B2 | Özel Gıdalar Teknolojisi | Seçmeli | 4 | 8 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu derste öğrencilere; şeker, kakao, çikolata, şekerleme, çay ve kahve, tahin, tahin helva gibi gıdaların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri verilmektedir. Ayrıca bu ürünlerin üretimi ve kontrolü sırasında karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri için gerekli alt yapıyı kazandırmak amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ELBİR ABCA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda Teknolojisinin ana dalları dışında kalan ürün gruplarını ve işleme tekniklerini kavrar. | 2 | Pancar şekeri ve Nişasta bazlı şeker arasındaki farkları ve özelliklerini açıklayabilir. | 3 | Siyah, yeşil ve beyaz çay üretim prosesleri arasındaki farkları açıklayabilir. | 4 | Kahve çeşitleri arasındaki farkları kavrayabilir. | 5 | Kakao, çikolata, tahin, tahin helva üretim proseslerini tanır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tanışma, dersten kazanımlar ve beklentiler, dersin işleniş yöntemi ve kullanılan kaynakların tanıtımı, sınavlar hakkında bilgi ve öneriler , şeker, kakao, çikolata, şekerleme, çay ve kahve, tahin, tahin helva üretimi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ders tanıtımı, Türkiye ve Dünyada şeker sanayinin durumu | | | 2 | Şeker pancarı üretimi | | | 3 | Nişasta bazlı şeker üretimi | | | 4 | Siyah çay üretimi | | | 5 | Yeşil ve beyaz çay üretimi | | | 6 | Kahve çekirdeklerinin işlenmesi | | | 7 | Farklı kahvelerin üretimi | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Kakao çekirdeklerinin işlenmesi ve kakao üretimi | | | 10 | Çikolata üretimi | | | 11 | Kemalpaşa Tatlısı üretimi | | | 12 | Şekerleme üretimi | | | 13 | Tahin üretimi | | | 14 | Tahin helvası ve yaz helvası üretimi | | | 15 | Pekmez üretimi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Doç.Dr.Arsan BİLİŞLİ, Özel Gıdalar |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Problem Çözümü | 13 | 1 | 13 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Rapor | 2 | 13 | 26 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 5 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|