|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G410.2B2 | Gıda Mevzuatı ve Kalite Kontrolü | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu ders kapsamında öğrenciler, gıda kalitesinin sağlanmasında sorumlu ve uymak zorunda oldukları ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilinçlendirilecektir. Bu dersin sonunda, hukukun temel kavramları, gıda hukuku ve gıda mevzuatı, gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu konuları öğrenciler tarafından kavranmış olacaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Sebahat ÖZTEKİN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması | 2 | Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartların kavranması | 3 | Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması | 4 | Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavranması | 5 | Gıda üretimi yapan işletmeler ile ve satış yapanların sorumluluklarının neler olduğunun kavranması | 6 | Uluslararası gıda mevzuatında yeralan bazı çalışmaların kavranması (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı) |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Hukukun temel kavramları, gııda hukuku ve gıda mevzuatı; Gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu, Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması, Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı; Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları; Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı) | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Dersin kapsamı, gerekçesi ,önemi,kurallar ve gerekler | | | 2 | Hukukun temel kavramları | | | 3 | Gıda hukuku ve gıda mevzuatı | | | 4 | Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu | | | 5 | Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu | | | 6 | Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması | | | 7 | Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı | | | 10 | Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı | | | 11 | Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı | | | 12 | Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları | | | 13 | Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları | | | 14 | Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı) | | | 15 | Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı) | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Lebib Yalkın Yayınları “Yürürlükteki Mevzuat” TSE Standardları AB Direktifleri | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 9 | 3 | 27 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 | Okuma | 5 | 1 | 5 | Ev Ödevi | 5 | 4 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 1 | 1 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ6 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|