BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G410.2B2Gıda Mevzuatı ve Kalite KontrolüSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu ders kapsamında öğrenciler, gıda kalitesinin sağlanmasında sorumlu ve uymak zorunda oldukları ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilinçlendirilecektir. Bu dersin sonunda, hukukun temel kavramları, gıda hukuku ve gıda mevzuatı, gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu konuları öğrenciler tarafından kavranmış olacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sebahat ÖZTEKİN
Öğrenme Çıktıları
1Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması
2Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartların kavranması
3Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması
4Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavranması
5Gıda üretimi yapan işletmeler ile ve satış yapanların sorumluluklarının neler olduğunun kavranması
6Uluslararası gıda mevzuatında yeralan bazı çalışmaların kavranması (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hukukun temel kavramları, gııda hukuku ve gıda mevzuatı; Gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu, Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması, Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı; Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları; Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin kapsamı, gerekçesi ,önemi,kurallar ve gerekler
2Hukukun temel kavramları
3Gıda hukuku ve gıda mevzuatı
4Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
5Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
6Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması
7Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
8Arasınav
9Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
10Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
11Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
12Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
13Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
14Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)
15Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Lebib Yalkın Yayınları “Yürürlükteki Mevzuat” TSE Standardları AB Direktifleri
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma9327
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10110
Okuma515
Ev Ödevi5420
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)107
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1444335
ÖÇ2445333
ÖÇ3244444
ÖÇ4223333
ÖÇ5113334
ÖÇ6222334
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek