Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G408.5B2 | Helal Gıda | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilere helal ve koşer gıdanın tanıtımı, dünyadaki helal ve koşer gıda uygulamalarının incelenmesi, ülkemizdeki ve dünyadaki helal ve koşer gıda gelişmeleri ile helal gıdaların tespitinde kullanılan bilimsel metotların incelenmesidir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. İbrahim Hakkı KARAKAŞ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Helal ve koşer gıda tanımlarını kavrar | 2 | Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin helal açısından değerlendirilir | 3 | Helal Gıdanın Ekonomik ve Küresel Pazardaki Durumunu kavrar | 4 | Helal Gıda ve Koşer gıda sertifikasyonlandırma sistemini öğrenir | 5 | Dünyadaki helal gıda standartlarını ve mezhepler arasındaki uygulama farklılıklarını öğrenir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Helal ve koşer gıda uygulamalarını kapsar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Genel Giriş | | | 2 | Dinler ve Etnik Farklılıklar | | | 3 | Helal Gıda Regülasyonları (Et, Tavuk, Balık) | | | 4 | Helal ve Gıda Regülasyonları (Süt Ürünleri, Jelatin, Alkol, Enzimler) | | | 5 | Helal ve Gıda Regülasyonları (Katkı maddeleri, etiketleme, ambalajlama) | | | 6 | Helal Sertifikasyonları | | | 7 | Helal Sertifikasyonları | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Koşer Gıda Filozofisi | | | 10 | Koşer Sertifikasyonu | | | 11 | Helal ve Koşar Gıdanın Pazarlanması | | | 12 | Vejetaryen ve Vegan Beslenme Kavramları | | | 13 | Helal Gıda Analizinde Bilimsel Metotlar | | | 14 | Öğrenci Sunumları | | | 15 | Öğrenci Sunumları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Riaz, Mian N. Halal food production / Mian N. Riaz, Muhammad M. Chaudry.
Harun Şimşek, A’dan Z’ye Hayvansal Kaynaklı Gıda Katkı Maddeleri, Lemi Yayınları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 13 | 1 | 13 |
Tartışma | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 13 | 2 | 26 |
Performans | 13 | 1 | 13 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 2 | 4 | 4 | 4 | | ÖÇ2 | 2 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 2 | 3 | 2 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|