BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G408.1B2Gıda PolitikalarıSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenciler; gıda politikası hedeflerini, uygulama araçlarını ve ilgili kurumları, gıda sistemlerinin amaçlarını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Türkiye ölçeğinde değerlendirebileceklerdir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr. İbrahim Hakkı Karakaş
Öğrenme Çıktıları
1Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde izlenen gıda politikalarını yorumlayabilme.
2Gıda üretim ve tüketim politikalarında değişmeleri ve gelişmeleri değerlendirebilme.
3Türkiye de gıda üretim ve tüketim politikalarını analiz edebilme
4Gıda politikasında uluslararası organizasyonların rolü ve önemini değerlendirebilme.
5Gıda egemenliği kavramını yorumlayabilme.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda maddelerinin tanımı 2 Gıda maddelerinin kapsamı ve özellikleri 3 Gıda sistemlerinin amaçları 4 Gelişmekte olan ülkelerde gıda arzı problemleri 5 Türkiye de gıda üretim, ticaret ve tüketim politikaları 6 Dünyada ve Türkiye de gıda egemenliği kavramı
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda maddelerinin tanımı
2Gıda maddelerinin kapsamı ve özellikleri
3Gıda sistemlerinin amaçları
4Gelişmekte olan ülkelerde gıda arzı problemleri
5Türkiye de gıda üretim, ticaret ve tüketim politikaları
6Dünyada ve Türkiye de gıda egemenliği kavramı
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Gıda sanayi standartları ve düzenlemeler
10Standartların ve düzenlemelerin işlenmiş gıda firmaları üzerine etkileri
11 Standartların ve düzenlemelerin çiftçiler üzerine etkileri
12 Standartların ve düzenlemelerin tüketiciler üzerine etkileri
13Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde izlenen gıda egemenliği politikaları
14Gıda politikasında uluslararası politikalar
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. TÜSİAD, 2008, Türkiye de Tarım ve Gıda: Gelişmeleri Politikalar ve Öneriler, ISBN: 978-9944-405-32-4, İstanbul. 2. Mahmutoğlu, T., 2010, Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, Uğurer Tarım Kitapları, Kayseri, Yardımcı Kaynak: 1. Simon Maxwell and Rachel Slater, Food Policy Old and New.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13113
Tartışma13226
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma13226
Performans13226
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)135
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1544453
ÖÇ2233545
ÖÇ3453434
ÖÇ4553325
ÖÇ5133333
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek