Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G408.1B2 | Gıda Politikaları | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenciler; gıda politikası hedeflerini, uygulama araçlarını ve ilgili kurumları, gıda sistemlerinin amaçlarını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Türkiye ölçeğinde değerlendirebileceklerdir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. İbrahim Hakkı Karakaş |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde izlenen gıda politikalarını yorumlayabilme. | 2 | Gıda üretim ve tüketim politikalarında değişmeleri ve gelişmeleri değerlendirebilme. | 3 | Türkiye de gıda üretim ve tüketim politikalarını analiz edebilme | 4 | Gıda politikasında uluslararası organizasyonların rolü ve önemini değerlendirebilme. | 5 | Gıda egemenliği kavramını yorumlayabilme. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda maddelerinin tanımı
2 Gıda maddelerinin kapsamı ve özellikleri
3 Gıda sistemlerinin amaçları
4 Gelişmekte olan ülkelerde gıda arzı problemleri
5 Türkiye de gıda üretim, ticaret ve tüketim politikaları
6 Dünyada ve Türkiye de gıda egemenliği kavramı |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda maddelerinin tanımı | | | 2 | Gıda maddelerinin kapsamı ve özellikleri | | | 3 | Gıda sistemlerinin amaçları | | | 4 | Gelişmekte olan ülkelerde gıda arzı problemleri | | | 5 | Türkiye de gıda üretim, ticaret ve tüketim politikaları | | | 6 | Dünyada ve Türkiye de gıda egemenliği kavramı | | | 7 | Ara Sınav | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Gıda sanayi standartları ve düzenlemeler | | | 10 | Standartların ve düzenlemelerin işlenmiş gıda firmaları üzerine etkileri | | | 11 | Standartların ve düzenlemelerin çiftçiler üzerine etkileri | | | 12 | Standartların ve düzenlemelerin tüketiciler üzerine etkileri | | | 13 | Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde izlenen gıda egemenliği politikaları | | | 14 | Gıda politikasında uluslararası politikalar | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. TÜSİAD, 2008, Türkiye de Tarım ve Gıda: Gelişmeleri Politikalar ve Öneriler, ISBN: 978-9944-405-32-4, İstanbul.
2. Mahmutoğlu, T., 2010, Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, Uğurer Tarım Kitapları, Kayseri,
Yardımcı Kaynak:
1. Simon Maxwell and Rachel Slater, Food Policy Old and New. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 1 | 13 |
Tartışma | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 13 | 2 | 26 |
Performans | 13 | 2 | 26 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 2 | 5 | ÖÇ5 | 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|