BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G406.4B2Gıdalarda Duyusal DeğerlendirmeSeçmeli485
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda işletmelerinde standart ve spesifikasyonların oluşturulması, üretim için hazırlık, üretim muayene, uygunluğun saptanması ve gelişim için plan yapılması aşamalarında kullanılan kalite kontrol ölçüm teknikleri arasında kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel ve enstrümantal yöntemlerin yanında duyusal yöntemlerin belirlenmesi ve öneminin ortaya konulması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
1Duyusal analizin anlamı ve önemini, duyusal analizin temel prensiplerini bilir.
2Duyusal değerlendirme laboratuarları nasıl olmalı sorusuna cevap verir.
3Duyusal değerlendirmede panelist seçimi nasıl yapılır, bilir
4Duyusal değerlendirmede kullanılan skalaları bilir.
5Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmasında nasıl kullanılması gerektiğini kavrar.
6Gıda Mühendisliği ile ilgili alanlardaki tüketici tercihlerini formüle eder ve bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi kazanır.
7Tüketici tercihlerini analiz ederek yeni ürünlerin toplumda genel beğeni kazanmasına katkı sağlar. 8.Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi ve kaynaklarını kullanabilme becerisi edinir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda yapılan duyusal analizlerin yapılışını ve değerlendirilmesi üzerinedir. Duyusal Değerlendirme tanım ve tarihçesi, duyusal Değerlendirme laboratuvarı ve panel kontrolleri, farklılık Testleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
2Duyusal Değerlendirme tanım ve tarihçesi
3Duyusal Değerlendirmenin önemi ve gıda sanayinde kullanım amaçları
4Duyusal Değerlendirme laboratuvarı ve panel kontrolleri
5Duyusal Değerlendirme Panelist Seçimi
6Farklılık Testleri
7Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalala
8Arasınav
9Lezzet Profil Analizi
10Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmalarında Kullanılması
11Gıda İşletmelerinde duyusal Değerlendirme ile ilgili programın kullanılması
12Genel Değerlendirme
13Öğrenci sunumları
14Öğrenci sunumları
15Öğrenci sunumları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Prof. Dr. Tomris Altuğ, Yrd. Doç. Dr. Yeşim Elmacı
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Quiz14228
Derse Katılım13226
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10330
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10330
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)137
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1332122
ÖÇ2322233
ÖÇ3321222
ÖÇ4332121
ÖÇ5222212
ÖÇ6111211
ÖÇ7233233
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek