Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G406.3B2 | Farmosötik Gıdalar | Seçmeli | 4 | 8 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Farmasötik gıdalar kimyası içerisine giren başlıca konularda bilgi vermek ve bu gıdalardaki biyoaktif bileşenler ve fitokimyasalların kimyasal yapıları ve reaksiyonlarını öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fonksiyonel gıdalar kavramını öğrenme | 2 | Fonksiyonel gıdaların çeşitlerini öğrenme | 3 | Fonksiyonel gıdaların bileşimlerini öğrenme | 4 | Fonksiyonel gıdaların sağlık özrine etkilerini öğrenme | 5 | Bazı fonksiyonel gıdaların üretimi hakında bilgi sahibi olma | 6 | | 7 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Farmasötik gıda kavramı, tarihçesi, çeşitleri, sağlık üzerine etkileri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Farmasötik gıdalara giriş-1 | | | 2 | Farmasötik gıdalara giriş-2 | | | 3 | Biyoaktif bileşiklerin kaynağı olarak soya ürünleri | | | 4 | Bal ve arıcılık ürünleri | | | 5 | Likopen ve kanser | | | 6 | Fitoöstrojen ve fitokimyasalların kimyası-1 | | | 7 | Fitoöstrojen ve fitokimyasalların kimyası-2 | | | 8 | Yeşil çaydaki fenolik bileşikler | | | 9 | Chlorella ve spirulina-1 | | | 10 | Chlorella ve spirulina-2 | | | 11 | Sarımsaktaki organosülfür bileşikleri | | | 12 | Keten, pirinç, yulaf, ginseng, echinacea, sebzeler ve diğer otlardaki biyoaktif bileşikler | | | 13 | Fonksiyonel süt ürünleri ve balık yağı (w3 /w6) | | | 14 | Tıbbi ve fonksiyonel gıdaların günümüzdeki yasal düzenlemeleri | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Wildman, R.E.C. (Edited) “Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods” CRC Pres, Boca Radon (2001) 2. Ötleş, S. “Tıbbi ve Fonksiyonel Gıdalar Kimyası” Ders Notları (2005).
1. Schmidl, M.K., Labuza, K., (Edited) “Essentials of Functional Foods”, An Aspen Press (2001) |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Tartışma | 13 | 3 | 39 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 13 | 1 | 13 |
Performans | 13 | 3 | 39 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 5 | | | 5 | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | | | 5 | | | ÖÇ4 | | | | | | 5 | ÖÇ5 | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|