BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G406.2B2Minimal İşleme TeknolojisiSeçmeli485
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu ders kapsamında öğrencilerin güvenilir gıda üretimi için kritik kontrol noktaları oluşturma, kritik parametreleri belirleme, risk analizi yapma ve HACCP, ISO22000 standardı uygulamaları başta olmak üzere GMP, GLP, GHP vb. ön koşul sistemleri hakkında bilgi edinmeleri ve uygulamalarını öğrenmeleri amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenci gıda güvenliği ve güvenli gıda kavramlarını öğrenir.;
2Öğrenci gıda, ekipman, ortam ve personel hijyeni kavramları ile uygulamalarını öğrenir.
3Öğrenci gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeleri öğrenerek, bunları önlemeye yönelik adımlar konusunda fikir yürütebilir
4Öğrenci risk analizi yapabilir
5Öğrenci ön koşul programlarını bilir
6
7
8
9
10
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde HACCP uygulamaları, Güvenli gıda tanımı ve önemi, ISO 22000 ve uygulamaları, ISO 22000 ve uygulamaları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Güvenli gıda tanımı ve önemi
2Gıda güvenliği sistemleri ve ISO 9001
3Gıda endüstrisinde HACCP uygulamaları
4ISO 22000 ve uygulamaları
5GMP ve uygulamaları
6GLP ve uygulamaları
7GDP ve uygulamaları
8Validasyon Teknikleri
9Gıdalardaki fiziksel tehlikeler
10Gıdalardaki kimyasal tehlikeler
11Gıdalardaki mikrobiyolojik tehlikeler
12Risk analizi
13İzlenebilirlik
14Öğrencilerin ödev sunumları
15Öğrencilerin ödev sunumları
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kantarcı, H. 1999. Toplam Kalite Yönetimi ve Toplum Kalitesi. Marmara Üniv. Müh. Fak. Yayınları. İstanbul,75 s. Topal, Ş. 2000. Kalite Yönetimi ve Güvence Sistemleri. Yıldız Teknik Üniv. Vakfı Yayın No: YTÜVAK.KM.DK.2000.001, İstanbul, 206 s. Smith, D.,Politowski, R., Palmer C., 2007. Managing food safety the 22000 way. London: BSI, 223 s. Mahmutoğlu T. 2010. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık / Yayınevi Genel Dizisi. Ankara. 395s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Tartışma13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma13226
Performans13339
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)148
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2    5 
ÖÇ3   5  
ÖÇ4      
ÖÇ5 5    
ÖÇ6      
ÖÇ7      
ÖÇ8      
ÖÇ9      
ÖÇ10      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek