Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G406.2B2 | Minimal İşleme Teknolojisi | Seçmeli | 4 | 8 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders kapsamında öğrencilerin güvenilir gıda üretimi için kritik kontrol noktaları oluşturma, kritik parametreleri belirleme, risk analizi yapma ve HACCP, ISO22000 standardı uygulamaları başta olmak üzere GMP, GLP, GHP vb. ön koşul sistemleri hakkında bilgi edinmeleri ve uygulamalarını öğrenmeleri amaçlanmıştır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci gıda güvenliği ve güvenli gıda kavramlarını öğrenir.; | 2 | Öğrenci gıda, ekipman, ortam ve personel hijyeni kavramları ile uygulamalarını öğrenir. | 3 | Öğrenci gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeleri öğrenerek, bunları önlemeye yönelik adımlar konusunda fikir yürütebilir | 4 | Öğrenci risk analizi yapabilir | 5 | Öğrenci ön koşul programlarını bilir | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | 10 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda endüstrisinde HACCP uygulamaları, Güvenli gıda tanımı ve önemi, ISO 22000 ve uygulamaları, ISO 22000 ve uygulamaları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Güvenli gıda tanımı ve önemi | | | 2 | Gıda güvenliği sistemleri ve ISO 9001 | | | 3 | Gıda endüstrisinde HACCP uygulamaları | | | 4 | ISO 22000 ve uygulamaları | | | 5 | GMP ve uygulamaları | | | 6 | GLP ve uygulamaları | | | 7 | GDP ve uygulamaları | | | 8 | Validasyon Teknikleri | | | 9 | Gıdalardaki fiziksel tehlikeler | | | 10 | Gıdalardaki kimyasal tehlikeler | | | 11 | Gıdalardaki mikrobiyolojik tehlikeler | | | 12 | Risk analizi | | | 13 | İzlenebilirlik | | | 14 | Öğrencilerin ödev sunumları | | | 15 | Öğrencilerin ödev sunumları | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kantarcı, H. 1999. Toplam Kalite Yönetimi ve Toplum Kalitesi. Marmara Üniv. Müh. Fak. Yayınları. İstanbul,75 s. Topal, Ş. 2000. Kalite Yönetimi ve Güvence Sistemleri. Yıldız Teknik Üniv. Vakfı Yayın No: YTÜVAK.KM.DK.2000.001, İstanbul, 206 s. Smith, D.,Politowski, R., Palmer C., 2007. Managing food safety the 22000 way. London: BSI, 223 s. Mahmutoğlu T. 2010. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık / Yayınevi Genel Dizisi. Ankara. 395s. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Tartışma | 13 | 1 | 13 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 13 | 2 | 26 |
Performans | 13 | 3 | 39 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | 5 | | ÖÇ3 | | | | 5 | | | ÖÇ4 | | | | | | | ÖÇ5 | | 5 | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | ÖÇ10 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|