BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G406.1B2Fermantasyon TeknolojisiSeçmeli485
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı etil alkol ve bazı organik asit üretimi ile ilgili işlemler ve fermantasyon endüstrisinin tipi örnekleri olan bira, şarap, yüksek alkollü içkiler, asetik asit ve laktik asit üretimi hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr.Üyesi Emin MERCAN
Öğrenme Çıktıları
1Fermentasyonun prensipleri ve fermente ürünlerin üretimi konularında bilgi sahibi olur
2Ferrmentasyonun mikroorganizmalarını kavrar
3Fermentörleri tanır ve fermentasyon kinetiğini kavrar
4Distilasyonu uygular ve distile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar
5Şarap üretim teknolojilerini kavrar
6Bira üretim teknolojilerini kavrar
7Sirke üretim teknolojilerini kavrar
8Turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini kavrar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Öğrenciler fermente ürünler, şarap, bira, distille alkollü içkiler, sirke, tursu, yesil ve siyah zeytin ve boza üretimi ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojileri ve üretiminde kullanılan önemli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fermantasyon teknolojisi, fermantasyon teknolojisi açısından önemli olan karbonhidratlar
2Alkol ve organik asit fermantasyonları
3Biracılık ve arpa, malt teknolojisi
4Malt biyokimyası, mayseleme ve şerbetçi otunun kimyası ve biyokimyası
5Biracılıkta kullanılan mikroorganizmalar ve fermantasyon
6Şarap teknolojisi
7Beyaz ve kırmızı şarap üretimi
8Arasınav
9Özel şaraplar
10Yüksek alkollü içkiler ve eskitilerek tüketilen yüksek alkollü içkiler
11Eskitilmeden tüketilen yüksek alkollü içkiler
12Laktik asit fermantasyonu, tursu ve sofralık zeytin teknolojisi
13Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretimi,
14Boza Üretimi
15Fermente gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Pelczar, M.J., Chan, E.C.S., and N.R. Krieg. 1997. Microbiology: Concepts and Applications. Mc Graw-Hill, Inc. NY. Genel Mikrobiyoloji, Prof.Dr. Mehmet ÖNER, Ege Üni.Fen Fak. Yayını, İzmir, 2001. ÖZÇELİK, S., 1998. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üni. Zir. Fak. Yay. No:1, ders kitaparı No:1, ISPARTA.statistik Metotları , Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları no: 861, Ders Kitapları Yayın No:229, ANKARA
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Okuma14342
Ev Ödevi10550
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)137
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1343231
ÖÇ2453233
ÖÇ3534443
ÖÇ4443535
ÖÇ5234331
ÖÇ6413351
ÖÇ7255242
ÖÇ8332232
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek