Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G406.1B2 | Fermantasyon Teknolojisi | Seçmeli | 4 | 8 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı etil alkol ve bazı organik asit üretimi ile ilgili işlemler ve fermantasyon endüstrisinin tipi örnekleri olan bira, şarap, yüksek alkollü içkiler, asetik asit ve laktik asit üretimi hakkında bilgi vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr.Üyesi Emin MERCAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fermentasyonun prensipleri ve fermente ürünlerin üretimi konularında bilgi sahibi olur | 2 | Ferrmentasyonun mikroorganizmalarını kavrar | 3 | Fermentörleri tanır ve fermentasyon kinetiğini kavrar | 4 | Distilasyonu uygular ve distile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar | 5 | Şarap üretim teknolojilerini kavrar | 6 | Bira üretim teknolojilerini kavrar | 7 | Sirke üretim teknolojilerini kavrar | 8 | Turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini kavrar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Öğrenciler fermente ürünler, şarap, bira, distille alkollü içkiler, sirke, tursu, yesil ve siyah zeytin ve boza üretimi ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojileri ve üretiminde kullanılan önemli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Fermantasyon teknolojisi, fermantasyon teknolojisi açısından önemli olan karbonhidratlar | | | 2 | Alkol ve organik asit fermantasyonları | | | 3 | Biracılık ve arpa, malt teknolojisi | | | 4 | Malt biyokimyası, mayseleme ve şerbetçi otunun kimyası ve biyokimyası | | | 5 | Biracılıkta kullanılan mikroorganizmalar ve fermantasyon | | | 6 | Şarap teknolojisi | | | 7 | Beyaz ve kırmızı şarap üretimi | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Özel şaraplar | | | 10 | Yüksek alkollü içkiler ve eskitilerek tüketilen yüksek alkollü içkiler | | | 11 | Eskitilmeden tüketilen yüksek alkollü içkiler | | | 12 | Laktik asit fermantasyonu, tursu ve sofralık zeytin teknolojisi | | | 13 | Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretimi, | | | 14 | Boza Üretimi | | | 15 | Fermente gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Pelczar, M.J., Chan, E.C.S., and N.R. Krieg. 1997. Microbiology: Concepts and Applications. Mc Graw-Hill, Inc. NY. Genel Mikrobiyoloji, Prof.Dr. Mehmet ÖNER, Ege Üni.Fen Fak. Yayını, İzmir, 2001. ÖZÇELİK, S., 1998. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üni. Zir. Fak. Yay. No:1, ders kitaparı No:1, ISPARTA.statistik Metotları , Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları no: 861, Ders Kitapları Yayın No:229, ANKARA |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Ev Ödevi | 10 | 5 | 50 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 1 | ÖÇ2 | 4 | 5 | 3 | 2 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | 5 | ÖÇ5 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 1 | ÖÇ6 | 4 | 1 | 3 | 3 | 5 | 1 | ÖÇ7 | 2 | 5 | 5 | 2 | 4 | 2 | ÖÇ8 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|