BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G404.3B2Geleneksel Gıdalar ve Coğrafi İşaretlerSeçmeli485
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
1.Öğrencilerin geleneksel gıda kavramını öğrenerek, bu gıdaların kültürlerdeki önemini ve gelenekselleşmesindeki yolu takip edip, bazı geleneksel gıdalar hakkında fikir sahibi olmalarını, 2. Coğrafi İşaret kavramı, tescil süreci, önemi ve denetim mekanizması hakkında yeterli mesleki bilgiye sahip olmalarını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
11. Geleneksellik, geleneksel özellik, geleneksel özellikli ürün, Coğrafi İşaret, mahreç işareti, menşe adı ve ilgili kavramlarının tanımlarını öğrenir,
22. Coğrafi İşaret ve ticari marka arasındaki farkı kavrar,
33. Coğrafi işaretin nitelikleri konusunda bilgi sahibi olur,
44. Geleneksel ürünlerin gıda teknolojisi açısından modernizasyonunda karşılaşılan problemleri açıklar,
55. Ülkemizde ve Avrupa’da coğrafi işaretin nasıl korunduğunu öğrenir, tescil başvuru ve kabul süreci hakkında bilgi sahibi olur.
66. Geleneksel ve/veya yöresel bir ürünün tescillenmesinin gıda teknolojisi, standardizasyon ve denetleme açısından sağladığı avantajları kavrar.
77. Coğrafi İşaretlemenin kırsal kalkınmada sağladığı avantajları kavrar,
88. CI’lerin sosyo-ekonomik kalkınmada faydalı bir araç olarak kullanılabilmesinin gerekliliklerini açıklar,
99. Coğrafi İşaretli ürünler ve ticari markaların denetleme mekanizmalarındaki farkı kavrar,
1010. TPE’nin web sayfası ve ilgili dokümanlarını takip eder.
1111. Seçtiği bir ürün için Coğrafi İşaret tescil başvuru dosyası hazırlar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Öğrenciler; 1. Geleneksellik, geleneksel özellik, geleneksel özellikli ürün, Coğrafi İşaret, mahreç işareti, menşe adı ve ilgili kavramlarının tanımlarını öğrenir, 2. Coğrafi İşaret ve ticari marka arasındaki farkı kavrar, 3. Coğrafi işaretin nitelikleri konusunda bilgi sahibi olur, 4. Geleneksel ürünlerin gıda teknolojisi açısından modernizasyonunda karşılaşılan problemleri açıklar, 5. Ülkemizde ve Avrupa’da coğrafi işaretin nasıl korunduğunu öğrenir, tescil başvuru ve kabul süreci hakkında bilgi sahibi olur. 6. Geleneksel ve/veya yöresel bir ürünün tescillenmesinin gıda teknolojisi, standardizasyon ve denetleme açısından sağladığı avantajları kavrar. 7. Coğrafi İşaretlemenin kırsal kalkınmada sağladığı avantajları kavrar, 8. CI’lerin sosyo-ekonomik kalkınmada faydalı bir araç olarak kullanılabilmesinin gerekliliklerini açıklar, 9. Coğrafi İşaretli ürünler ve ticari markaların denetleme mekanizmalarındaki farkı kavrar, 10. TPE’nin web sayfası ve ilgili dokümanlarını takip eder. 11. Seçtiği bir ürün için Coğrafi İşaret tescil başvuru dosyası hazırlar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11. Geleneksellik, geleneksel özellik, geleneksel özellikli ürün, Coğrafi İşaret, mahreç işareti, menşe adı ve ilgili kavramlar
22. Coğrafi İşaret ve ticari marka arasındaki farklılıklar
33. Coğrafi işaretin nitelikleri
44. Geleneksel ürünlerin gıda teknolojisi açısından modernizasyonunda karşılaşılan problemler
55. Ülkemizde ve Avrupa’da coğrafi işaretin nasıl korunduğunu öğrenir, tescil başvuru ve kabul süreci
66. Geleneksel ve/veya yöresel bir ürünün tescillenmesinin gıda teknolojisi, standardizasyon ve denetleme
77. Coğrafi İşaretlemenin kırsal kalkınmada sağladığı avantajlar
88. CI’lerin sosyo-ekonomik kalkınmada faydalı bir araç olarak kullanılabilmesinin gereklilikleri
99. Coğrafi İşaretli ürünler ve ticari markaların denetleme mekanizmalarındaki fark
1010. TPE’nin web sayfası ve ilgili dokümanlar
1111. Coğrafi İşaret tescil başvuru dosyasının hazırlanması
12Final Sınavı
13
14
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Dr. Ayla ARSLANER
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Takım/Grup Çalışması14228
Alan Gezisi144
Rapor Hazırlama5420
Rapor Sunma5210
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Performans5210
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)149
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2      
ÖÇ3      
ÖÇ4   5 5
ÖÇ5 5    
ÖÇ65     
ÖÇ7    5 
ÖÇ8      
ÖÇ9      
ÖÇ10      
ÖÇ11      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek