Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G411.2B2 | İçecek Teknolojisi | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; öğrencilere, gazlı içecek üretiminde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojisi, proseste kullanılan ekipmanlar, gazlı içecekler ve mineralli suların kalite özellikleri konusunda bilgi kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. ÖZLEM ÇAKIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci meyve suyu üretiminin genel prensiplerini öğrenir. ; | 2 | Öğrenci meyve suyu üretiminde kullanılan hammaddeler hakkında bilgi sahibi olur. ; | 3 | Öğrenci sebze suyu ve turunçgil suyu üretiminin genel prensiplerini öğrenir | 4 | Öğrenci kefir üretimi nasıl yapılır ve sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olur | 5 | Öğrenci çay üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur | 6 | Öğrenci maden suyu hakkında bilgi sahibi olur ve meyveli maden suyu üretimini öğrenir | 7 | Öğrenci turunçgil suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olur. ; | 8 | Öğrenci gazlı içeceklerin kalite kriterlerini öğrenir.; |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gazlı İçecek Üretiminin Tarihsel Gelişimi, Proseste Kullanılacak Suyun Özellikleri, Su Yumuşatma İşlemleri, Kimyasal Uygulamalar, Proseste Kullanılacak Suyun Özellikleri, Filtrasyon Uygulamaları. Klorlama, Aktif Karbon Filtreler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | İçecek Üretiminin Tarihsel Gelişimi | | | 2 | Meyve suyu üretim teknolojisi | | | 3 | Sebze suyu ve turunçgil suyu üretim teknolojisi | | | 4 | Gazlı İçecek ve Mineralli Sular proses aşamaları ve İlgili Mevzuat | | | 5 | Kefir üretim teknolojisi ve sağlığa faydaları | | | 6 | Çay üretim teknolojisi ve proses aşamaları | | | 7 | Konuların Genel Değerlendirmesi | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Proses Ekipmanlarının Çalışma İlkeleri | | | 10 | Bira üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur | | | 11 | Salep ve boza hakkında bilgi sahibi olur | | | 12 | Gazlı İçeceklerde Kalite Kontrol | | | 13 | Mineralli Suların Bileşimi ve Özellikleri | | | 14 | Gazlı İçecek ve Mineralli Suların Sağlık Üzerindeki Etkileri | | | 15 | Konuların tekrarı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ashurst, P.R. 2005. Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices. Blackwell Publishing Ltd. USA. 369 p. Woodroof, J.G., G.F. Phillips.1981. Beverages: Carbonated & Noncarbonated. AVI Publishing Company. USA. 592 p. Kılıç, O., F. Başoğlu, Ö.U. Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -1 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa, 192 s. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 20 | 1 | 20 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Performans | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 2 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ6 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ7 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ8 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|