BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G411.2B2İçecek TeknolojisiSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; öğrencilere, gazlı içecek üretiminde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojisi, proseste kullanılan ekipmanlar, gazlı içecekler ve mineralli suların kalite özellikleri konusunda bilgi kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. ÖZLEM ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenci meyve suyu üretiminin genel prensiplerini öğrenir. ;
2Öğrenci meyve suyu üretiminde kullanılan hammaddeler hakkında bilgi sahibi olur. ;
3Öğrenci sebze suyu ve turunçgil suyu üretiminin genel prensiplerini öğrenir
4Öğrenci kefir üretimi nasıl yapılır ve sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olur
5Öğrenci çay üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur
6Öğrenci maden suyu hakkında bilgi sahibi olur ve meyveli maden suyu üretimini öğrenir
7Öğrenci turunçgil suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olur. ;
8Öğrenci gazlı içeceklerin kalite kriterlerini öğrenir.;
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gazlı İçecek Üretiminin Tarihsel Gelişimi, Proseste Kullanılacak Suyun Özellikleri, Su Yumuşatma İşlemleri, Kimyasal Uygulamalar, Proseste Kullanılacak Suyun Özellikleri, Filtrasyon Uygulamaları. Klorlama, Aktif Karbon Filtreler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1İçecek Üretiminin Tarihsel Gelişimi
2Meyve suyu üretim teknolojisi
3Sebze suyu ve turunçgil suyu üretim teknolojisi
4Gazlı İçecek ve Mineralli Sular proses aşamaları ve İlgili Mevzuat
5Kefir üretim teknolojisi ve sağlığa faydaları
6Çay üretim teknolojisi ve proses aşamaları
7Konuların Genel Değerlendirmesi
8Arasınav
9Proses Ekipmanlarının Çalışma İlkeleri
10Bira üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur
11Salep ve boza hakkında bilgi sahibi olur
12Gazlı İçeceklerde Kalite Kontrol
13Mineralli Suların Bileşimi ve Özellikleri
14Gazlı İçecek ve Mineralli Suların Sağlık Üzerindeki Etkileri
15Konuların tekrarı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ashurst, P.R. 2005. Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices. Blackwell Publishing Ltd. USA. 369 p. Woodroof, J.G., G.F. Phillips.1981. Beverages: Carbonated & Noncarbonated. AVI Publishing Company. USA. 592 p. Kılıç, O., F. Başoğlu, Ö.U. Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -1 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa, 192 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14114
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma20120
Okuma14228
Performans14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)107
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1443434
ÖÇ2334443
ÖÇ3223334
ÖÇ4423333
ÖÇ5243444
ÖÇ6444333
ÖÇ7432343
ÖÇ8322324
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek