BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G409.4B2Organik Tarım ve Gıda Seçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Günümüzde yavaş yavaş önemi artan ve gelecekte çok daha önemli olacak olan organik gıdalar ve bu gıdaların yetiştirilmesinden sofraya ulaşmasına kadar olan periyotta uyulması gereken kurallar hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmasını sağlamak öncelikli hedeftir. Bunun yanısıra organik hammaddelerden hazırlanacak organic gıdalar için seçilecek üretim prosesleri, kullanılacak katkı maddeleri, ambalaj malzemeleri ve bunlarla ürünler arasındaki etkileşimler hakkında bilgiler verilmesi de hedeflenmektedir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ümmügülsüm ERDOĞAN
Öğrenme Çıktıları
1Organik tarımın ilkeleri, amaçları, süreçleri, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri ile organik gıda güvenliği hakkında bilgi sahibi olur;
2Bitkisel ve hayvansal organik gıdaların işlenmesi hakkında bilgi sahibi olur;
3Organik gıdaların işlenmesinde kullanılacak katkılar ve hijyen uygulamalarını öğrenir;
4Organik gıdaların pazarlanması hakkında bilgi sahibi olur;
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Organik tarımın ilkeleri, amaçları ve kuralları, Organik tarımın süreçleri, kontrol, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri, Organik gıdaların işlenmesi ve kullanılan katkı maddeleri hakkında bilgiler içerir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Organik tarımın ilkeleri, amaçları ve kuralları
2Organik tarımın süreçleri, kontrol, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri
3Organik gıda ve gıda güvenliği
4Organik gıdaların beslenme açısından önemi
5Organik gıdaların işlenmesi ve kullanılan katkı maddeleri
6Organik gıda üretiminde hijyen
7SINAV
8Organik meyve ve sebze üretimi ve işlenmesi
9Organik tahıl üretimi ve işlenmesi
10Organik süt ürünleri üretimi ve işlenmesi
11Organik et ürünleri üretimi ve işlenmesi
12Organik su ürünleri yetiştiriciliği ve işlenmesi
13Organik arı ürünleri
14Organik gıdaların ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması ve pazarlanması
15
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Rehber, E. 2011. Organik Tarım Ekonomisi. Ekin Yayınevi. 238 s. - Anonim, 2010. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Organik Tarımın Esasları Ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik. - Ak, İ. 2013. Ekolojik-Organik Tarımda Hayvancılık. 402 s. - Coşkun, M., Çiçekli, Ö., Polat M., Candemir M. 2012. Organik Tarım. 261 s. - Roberts. J.L 2012. Organic Agriculture: Protecting Our Food Supply or Chasing Imaginary Risks? Lerner Publishing Group, 128 p. - Halberg, N., Knudsen, M.T., Alrøe, H.F. and Kristensen, E.S., eds. 2006. Global Development of Organic Agriculture: Challenges and --Prospects. Wallingford, UK: CABI Publishing, 296 p. - Givens, I., Baxter, S., Minihane A. M. and E. Shaweds. eds. 2008. -Health Benefits of Organic Food: Effects of the Environment. Wallingford, UK: CABI Publishing, 320 p. - Blair, R. 2012. Organic Production and Food Quality: A Down to Earth Analysis. Wiley-Blackwell, USA & UK. Published. 296 p.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Tartışma12112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma13226
Performans12112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1453545
ÖÇ2344544
ÖÇ3444544
ÖÇ4455434
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek