Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G409.3B2 | Enzim Bilimi ve Teknolojisi | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Enzimlerin yapısı, çeşitleri, sistematiği ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci enzimlerin sistematiğini, isimlendirilmesini bilir. | 2 | Öğrenci enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri öğrenir. | 3 | Öğrenci ticari olarak hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu ve saflaştırılması hakkında bilgi sahibi olur. | 4 | Öğrenci enzimlerin sınıflandırılmasını bilir. | 5 | Öğrenci gıda endüstrisinde kullanılan enzimleri ve onların kullanım amaçlarını bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Enzimlerin kimyasal yapısı, enzim aktivitesini etkileyen faktörler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Enzim kimyası ile ilgili bilgiler | | | 2 | Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler | | | 3 | Enzim kinetiği | | | 4 | Enzim hızına etki eden faktörler | | | 5 | Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu | | | 6 | Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanımı | | | 7 | Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımı | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgiler | | | 10 | İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları hakkında bilgiler | | | 11 | Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler | | | 12 | Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler | | | 13 | Gıda sanayiinde enzim uygulamaları | | | 14 | Mikrobiyal enzim üretimi | | | 15 | Ekmekçilikte enzim uygulamaları hakkında bilgiler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda Kimyası: İ. Saldamlı (ed.) Hacettepe Ü.
Gıda Kimyası: M. Demirci, Namık Kemal Ü.
Enzim Bilimi: T. Palmer, İstanbul Ü.
Enzimoloji Ders Notları: A. Özata, Anadolu Ü.
Enzim Teknolojisinde Temel Konular ve Uygulamalar: MAM, Tübitak |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 1 | 13 |
Tartışma | 12 | 1 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 13 | 2 | 26 |
Performans | 13 | 2 | 26 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | ÖÇ4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|