Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G409.2B2 | Endüstriyel Yemek Üretimi | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; öğrencinin bir hazır yemek fabrikasındaki üretim süreçlerinde etkin rol alabilmesi için teknolojik bilginin, kullanılacak makinelerin prensiplerinin ve uygun reçeteler oluşturarak üretimi yönlendirme becerisinin kazandırılmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini öğrenir | 2 | Öğrenci bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini öğrenir. ; | 3 | Öğrenci hazır yemek üretim hatalarına yorumlama getirebilir ve çözüm bulabilir.; | 4 | Öğrenci hazır yemek konservelerinde reçete geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur. ; | 5 | Öğrenciler, hazır gıda üretiminin işleme teknolojisini öğrenebileceklerdir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
1 Öğrenci hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini öğrenir. ;
2 Öğrenci bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini öğrenir. ;
3 Öğrenci hazır yemek üretim hatalarına yorumlama getirebilir ve çözüm bulabilir.;
4 Öğrenci hazır yemek konservelerinde reçete geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur. ; |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Konserve Üretim Teknolojisine Giriş | | | 2 | Hazır Yemek Konserveleri Üretiminde Ön İşlemler | | | 3 | Yıkama ve Ayıklama ile Bu Amaçla Kullanılan Makineler | | | 4 | Sınıflandırma İşlemi ve Sınıflandırma Makineleri | | | 5 | Haşlama İşlemi ve Amaçları | | | 6 | Konserve Dolum | | | 7 | Egzost İşlemi ve Yöntemleri | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Konserve Kapama | | | 10 | Hazır Yemek Teknolojisinde Isıl İşlem Tekniği | | | 11 | Hazır Yemek Konservelerinde Kullanılan Katkılar | | | 12 | Et Konserveleri | | | 13 | Balık Konserveleri | | | 14 | Sebze Konserveleri | | | 15 | Konuların Genel Değerlendirmesi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Cemeroğlu, B., F. Karadeniz, M. Özkan. 2003. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 28, Ankara. 690 s. Acar, J., F. Şahbaz. 1995. Gıda Mühendisliğinde Sterilizasyon Değerlendirme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. Ankara, 206 s. Yurdagel, Ü., Ü.R. Yaman, T. Baysal. 1996. Hazır Yemek Et ve Balık Konservesi Yapım Teknolojisi. Ege Meslek Yüksekokulu Yayın No: 21. İzmir. 32 s. Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –I. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 73 Bursa, 192 s. Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –II. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 1 | 13 |
Tartışma | 13 | 1 | 13 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 13 | 2 | 26 |
Performans | 13 | 2 | 26 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|