BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G409.2B2Endüstriyel Yemek ÜretimiSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; öğrencinin bir hazır yemek fabrikasındaki üretim süreçlerinde etkin rol alabilmesi için teknolojik bilginin, kullanılacak makinelerin prensiplerinin ve uygun reçeteler oluşturarak üretimi yönlendirme becerisinin kazandırılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenci hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini öğrenir
2Öğrenci bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini öğrenir. ;
3Öğrenci hazır yemek üretim hatalarına yorumlama getirebilir ve çözüm bulabilir.;
4Öğrenci hazır yemek konservelerinde reçete geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur. ;
5Öğrenciler, hazır gıda üretiminin işleme teknolojisini öğrenebileceklerdir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1 Öğrenci hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini öğrenir. ; 2 Öğrenci bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini öğrenir. ; 3 Öğrenci hazır yemek üretim hatalarına yorumlama getirebilir ve çözüm bulabilir.; 4 Öğrenci hazır yemek konservelerinde reçete geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur. ;
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Konserve Üretim Teknolojisine Giriş
2Hazır Yemek Konserveleri Üretiminde Ön İşlemler
3Yıkama ve Ayıklama ile Bu Amaçla Kullanılan Makineler
4Sınıflandırma İşlemi ve Sınıflandırma Makineleri
5Haşlama İşlemi ve Amaçları
6Konserve Dolum
7Egzost İşlemi ve Yöntemleri
8ARA SINAV
9Konserve Kapama
10Hazır Yemek Teknolojisinde Isıl İşlem Tekniği
11Hazır Yemek Konservelerinde Kullanılan Katkılar
12Et Konserveleri
13Balık Konserveleri
14Sebze Konserveleri
15Konuların Genel Değerlendirmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Cemeroğlu, B., F. Karadeniz, M. Özkan. 2003. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 28, Ankara. 690 s. Acar, J., F. Şahbaz. 1995. Gıda Mühendisliğinde Sterilizasyon Değerlendirme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. Ankara, 206 s. Yurdagel, Ü., Ü.R. Yaman, T. Baysal. 1996. Hazır Yemek Et ve Balık Konservesi Yapım Teknolojisi. Ege Meslek Yüksekokulu Yayın No: 21. İzmir. 32 s. Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –I. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 73 Bursa, 192 s. Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –II. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13113
Tartışma13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma13226
Performans13226
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)122
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1454454
ÖÇ2543433
ÖÇ3543543
ÖÇ4444544
ÖÇ5454345
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek