Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G409.1B2 | İşletme Sanitasyonu | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda işletme hijyeninin temel prensiplerini değerlendirmek, gıda işleme tesislerinde gıda güvenliğini sağlamak, hijyenik pratikler, HACCP ve ISO 22000 hakkında öğrencileri bilgi sahibi yapmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sanitasyon ve hijyen terimlerini kavrar. | 2 | Gıda kontaminantlarını ve personel hijyenini kavrar. | 3 | Dezenfektan maddeleri tanır ve sterilizasyon yöntemlerini uygular. | 4 | Sanitasyonun önemini ve mikroorganizmalar ile arasındaki ilişkiyi kavrar. | 5 | Etkili bir sanitasyon için bir işletmenin dizayn yöntemini inceler. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sanitasyon ve sanitasyonun önemini, sanitasyonla mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi, HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol noktaları sistemi), çeşitli gıda işleme alanlarında sanitasyon uygulamalarını, temizleme bileşiklerini ve atıkları kapsar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hijyen ve Sanitasyonun Tanımı ve Önemi | | | 2 | Gıda Kontaminasyon Kaynakları, Personel Hijyeni | | | 3 | Gıda işletmelerindeki kalıntı karakteristikleri | | | 4 | Temizleme Ajanları ve Temizlik Yöntemleri | | | 5 | Temizleme Ajanları ve Temizlik Yöntemleri | | | 6 | Dezenfektan Maddeler | | | 7 | Sterilizasyon Yöntemleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Gıda İşletmelerinde Etkili Bir Sanitasyon İçin Alet ve Ekipmanların Dizaynı ve Seçimi | | | 10 | Su ve Hava Sanitasyonu | | | 11 | Zararlıların Kontrolü | | | 12 | Atıklar ve Arıtma Yöntemleri | | | 13 | HACCP, GMP | | | 14 | HACCP, GMP | | | 15 | HACCP, GMP | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Marriott, N. G. 1999; Principles of Food Sanitation, 4th Edit. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Proje Sunma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|