BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G409.1B2İşletme SanitasyonuSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda işletme hijyeninin temel prensiplerini değerlendirmek, gıda işleme tesislerinde gıda güvenliğini sağlamak, hijyenik pratikler, HACCP ve ISO 22000 hakkında öğrencileri bilgi sahibi yapmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Sanitasyon ve hijyen terimlerini kavrar.
2Gıda kontaminantlarını ve personel hijyenini kavrar.
3Dezenfektan maddeleri tanır ve sterilizasyon yöntemlerini uygular.
4Sanitasyonun önemini ve mikroorganizmalar ile arasındaki ilişkiyi kavrar.
5Etkili bir sanitasyon için bir işletmenin dizayn yöntemini inceler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sanitasyon ve sanitasyonun önemini, sanitasyonla mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi, HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol noktaları sistemi), çeşitli gıda işleme alanlarında sanitasyon uygulamalarını, temizleme bileşiklerini ve atıkları kapsar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hijyen ve Sanitasyonun Tanımı ve Önemi
2Gıda Kontaminasyon Kaynakları, Personel Hijyeni
3Gıda işletmelerindeki kalıntı karakteristikleri
4Temizleme Ajanları ve Temizlik Yöntemleri
5Temizleme Ajanları ve Temizlik Yöntemleri
6Dezenfektan Maddeler
7Sterilizasyon Yöntemleri
8Ara sınav
9Gıda İşletmelerinde Etkili Bir Sanitasyon İçin Alet ve Ekipmanların Dizaynı ve Seçimi
10Su ve Hava Sanitasyonu
11Zararlıların Kontrolü
12Atıklar ve Arıtma Yöntemleri
13HACCP, GMP
14HACCP, GMP
15HACCP, GMP
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Marriott, N. G. 1999; Principles of Food Sanitation, 4th Edit.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Proje Sunma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)108
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1444454
ÖÇ2434534
ÖÇ3435445
ÖÇ4444553
ÖÇ5455445
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek