Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G407.2B2 | Yeni Ürün Geliştirme | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda sektöründe ürün geliştirmenin önemini kavramak, ürün geliştirme aşamalarında dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmek ve geliştirilen ürünü sunma becerisini kazanmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda sektöründe ürün gelişmelerin önemini kavrar. | 2 | Yeni ürün geliştirme konusunda bilgi sahibi olur. | 3 | Ürün geliştirme sürecini öğrenir. | 4 | Başarılı ve başarısız ürün geliştirme hakkında değerlendirme yapar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Yeni ürün kavramı, yeni gıda ürünleri çeşitleri, yeni ürün geliştirme prosesi, ürün geliştirmede proje yönetimi, yeni ürün geliştirme prensipleri, tüketici davranışları ve talebi etkileyen faktörler, yeni ürün geliştirmede göz önünde bulundurulacak hususlar, yeni ambalajlama teknikleri, yeni ürün sunumu, yeni ürün sergisi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yeni ürün kavramı | | | 2 | Yeni gıda ürünleri çeşitleri | | | 3 | Yeni ürün geliştirme prosesi | | | 4 | Ürün geliştirmede proje yönetimi | | | 5 | Yeni ürün geliştirme prensipleri | | | 6 | Tüketici davranışları ve talebi etkileyen faktörler | | | 7 | Yeni ürün geliştirmede göz önünde bulundurulacak hususlar | | | 8 | ara sınav | | | 9 | Yeni ürün sunumu | | | 10 | Yeni ürün sunumu | | | 11 | Yeni ürün sunumu | | | 12 | Yeni ürün sunumu | | | 13 | Yeni ürün sunumu | | | 14 | Yeni ürün sergisi | | | 15 | Konuların tekrar edimesi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• 1. Accelerating New Food Product Design and Development (Edited by J. H. Beckley, M. M. Foley, E. J. Topp, J. C. Huang, W. Prinyawiwatkul) 2. New Food Product Development: from concept to marketplace (Edited by G.W. Fuller) 3. Food Product Development: from concept to marketplace (Edited by E. Graf, I.S. Saguy) 4. Developing New Food Products for a Changing Marketplace (Edited by A. L. Brody, J.B. Lord) |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 8 | 1 | 8 |
Tartışma | 8 | 1 | 8 |
Soru-Yanıt | 8 | 1 | 8 |
Takım/Grup Çalışması | 6 | 1 | 6 |
Örnek Vaka İncelemesi | 14 | 1 | 14 |
Proje Hazırlama | 14 | 2 | 28 |
Proje Sunma | 6 | 2 | 12 |
Proje Tasarımı /Yönetimi | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|