Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G407.1B2 | Proses Tasarımı | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilerin gıda sanayisindeki üretim hatları hakkında bilgilendirilmesi ve daha önce aldıkları derslerle ilgili bilgilerini de kullanarak tasarım becerilerini geliştirmeleri ve meslek uygulamalarına hazırlanmaları amaçlanmıştır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Aybike KAMİLOĞLU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yeni problemlerle karşılaşıldığında öğrenilmiş bilgileri kullanarak ve yeni kaynakları araştırarak probleme çözüm getirilebilmesi; | 2 | Endüstrinin ihtiyaçlarını tanımlayabilme, matematik, temel bilimler ve mühendislik bilgilerinin uygulayabilme ve bu ihtiyaçları karşılayabilme becerisinin kazandırılması; | 3 | Bir sorun karsışında alternatif çözümler üretebilme, yeni yaklaşımlar sunabilme ve endüstrideki bazı özel örneklerden yararlanarak proje yönetimi yapabilme becerisinin kazandırılması; | 4 | Sınıfta öğrenilenlerin sanayiye uygulanabilirliğinin olduğunun fark edilmesi; | 5 | Mühendislik etiğine uygun davranışların ve prensiplerin öğrenilmesi |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Öğrencilerin hedeflerinin, beklentilerinin ve dersin içeriğinin açıklanması, Mühendislik tasarımı, mühendislik tasarımının aşamaları, Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Öğrencilerin hedeflerinin, beklentilerinin ve dersin içeriğinin açıklanması | | | 2 | Mühendislik tasarımı, mühendislik tasarımının aşamaları | | | 3 | Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme | | | 4 | Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme | | | 5 | Fabrika tasarımında göz önünde bulundurulması gereken konular, fabrika yeri seçimi | | | 6 | Meyve ve sebze suyu işleme hattı | | | 7 | Hazır çorba işleme hattı | | | 8 | Patates cipsi işleme hattı | | | 9 | Süt tozu işleme hattı | | | 10 | Sıcak salça işleme ve soğuk salça işleme hatları | | | 11 | Marmelat ve jöle işleme hattı | | | 12 | Hazır kahve işleme hattı | | | 13 | Sofralık zeytin işleme hattı | | | 14 | Konu tekrarı | | | 15 | Konu tekrarı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Ozan GÜRBÜZ, “Proses Tasarımı”, basılmamış ders notları. • Rakesh Kumar Singh, 1995. Process Design and Evaluation, Technomic Publishing Company, Inc. ISBN No.1-56676-230-8, pp 257. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 13 | 2 | 26 |
Performans | 13 | 2 | 26 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|