BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G405.2B2Fonksiyonel GıdalarSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu derste, fonksiyonel gıdalar, en önemli ürün kategorileri, sınıflandırılması, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonel gıdalarla ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi hedeflenmektedir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Fonksiyonel gıda kavramını öğrenir.
2Önemli fonksiyonel gıda gruplarını, sınıflandırılmasını ve fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir.
3Fonksiyonel gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Giriş, Fonksiyonel gıdaların tanımlanması ve sınıflandırılması, Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları, Sağlık ve yaşam stili ile ilişkilendirilmiş fonksiyonel gıdalar, Antioksidanlar ve antioksidanlarca zengin gıdalar, Besinsel lif ve besinsel lifçe zengin gıdalar, Prebiyotikler ve Probiyotikler, Lipitler ve Lipitlerle ilişkili fonksiyonel gıdalar, Fonksiyonel bileşen olarak vitamin ve mineraller, Fonksiyonel gıdalardaki besin öğelerinin biyoyararlılıkları, Fonksiyonel gıdalar, gıda güvenliği ve toksikolojisi, Fonksiyonel gıda güvenliği ve ilgili yasal düzenlemeler, Yeni ürün tasarımları ve beklenen yasal gelişmeler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, Fonksiyonel gıdaların tanımlanması ve sınıflandırılması.
2Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları
3Sağlık ve yaşam stili ile ilişkilendirilmiş fonksiyonel gıdalar
4Antioksidanlar ve antioksidanlarca zengin gıdalar
5Besinsel lif ve besinsel lifçe zengin gıdalar
6Prebiyotikler
7Probiyotikler
8Ara Sınav
9Lipitlerle ilişkili fonksiyonel gıdalar
10Fonksiyonel bileşen olarak vitamin ve mineraller
11Fonksiyonel gıdalardaki besin öğelerinin biyoyararlılıkları
12Fonksiyonel gıdalar, gıda güvenliği ve toksikolojisi
13Gıda güvenliği ve ilgili yasal düzenlemeler
14Yeni ürün tasarımları ve beklenen yasal gelişmeler
15Konu tekrarı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Functional foods: Concept to product (Eds. G.R.Gibson, C.M. Williams) Woodhead Publishing Limited, 2000
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Tartışma13113
Beyin Fırtınası13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma21020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma21428
Okuma13113
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)116
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1443444
ÖÇ2543534
ÖÇ3455344
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek