Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G405.2B2 | Fonksiyonel Gıdalar | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu derste, fonksiyonel gıdalar, en önemli ürün kategorileri, sınıflandırılması, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonel gıdalarla ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi hedeflenmektedir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fonksiyonel gıda kavramını öğrenir. | 2 | Önemli fonksiyonel gıda gruplarını, sınıflandırılmasını ve fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir. | 3 | Fonksiyonel gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Giriş, Fonksiyonel gıdaların tanımlanması ve sınıflandırılması, Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları, Sağlık ve yaşam stili ile ilişkilendirilmiş fonksiyonel gıdalar, Antioksidanlar ve antioksidanlarca zengin gıdalar, Besinsel lif ve besinsel lifçe zengin gıdalar, Prebiyotikler ve Probiyotikler, Lipitler ve Lipitlerle ilişkili fonksiyonel gıdalar, Fonksiyonel bileşen olarak vitamin ve mineraller, Fonksiyonel gıdalardaki besin öğelerinin biyoyararlılıkları, Fonksiyonel gıdalar, gıda güvenliği ve toksikolojisi, Fonksiyonel gıda güvenliği ve ilgili yasal düzenlemeler, Yeni ürün tasarımları ve beklenen yasal gelişmeler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş, Fonksiyonel gıdaların tanımlanması ve sınıflandırılması. | | | 2 | Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları | | | 3 | Sağlık ve yaşam stili ile ilişkilendirilmiş fonksiyonel gıdalar | | | 4 | Antioksidanlar ve antioksidanlarca zengin gıdalar | | | 5 | Besinsel lif ve besinsel lifçe zengin gıdalar | | | 6 | Prebiyotikler | | | 7 | Probiyotikler | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Lipitlerle ilişkili fonksiyonel gıdalar | | | 10 | Fonksiyonel bileşen olarak vitamin ve mineraller | | | 11 | Fonksiyonel gıdalardaki besin öğelerinin biyoyararlılıkları | | | 12 | Fonksiyonel gıdalar, gıda güvenliği ve toksikolojisi | | | 13 | Gıda güvenliği ve ilgili yasal düzenlemeler | | | 14 | Yeni ürün tasarımları ve beklenen yasal gelişmeler | | | 15 | Konu tekrarı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Functional foods: Concept to product (Eds. G.R.Gibson, C.M. Williams) Woodhead Publishing Limited, 2000 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Tartışma | 13 | 1 | 13 |
Beyin Fırtınası | 13 | 1 | 13 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Okuma | 13 | 1 | 13 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|