BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G405.1B2Gıda AmbalajlamaSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin ambalajlama, gıda ambalajları ve özelliklerini anlayabilme becerilerini geliştirmektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
1Ambalaj ve ambalajlamanın Gıda Mühendisliği alanındaki önemini açıklar
2Cam ve cam ambalajlar hakkında bilgi verir.
3Teneke ambalajlar hakkında bilgi verir.
4Alüminyum ambalajlar hakkında bilgi verir.
5Plastik ve plastik ambalajlar, kağıt ve kağıt ambalajlar hakkında bilgi verir
6Aseptik ve modifiye atmosferde ambalajlama hakkında bilgi verir.
7Taşıma ambalajları hakkında bilgi verir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ambalaj, ambalajlama, ambalajdan beklentiler, cam ve cam ambalajlar, teneke ambalaj, alüminyum ambalaj, plastik ve plastik ambalajlar, kağıt ve kağıt ambalajlar, gıda sanayiinde aseptik ambalajlama, gıdaların modifiye atmosferde ambalajlanması, taşıma ambalajları, ambalaj tasarımı, migrasyon: gıdadan ambalaja ambalajdan gıdaya madde geçişi, özel gıdaların ambalajlanmaları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Özel gıdaların ambalajlanmaları hakkında bilgiler verir. Anlatım ve sunum
2Cam ve Cam Ambalajlar Anlatım ve sunum
3Teneke Ambalajlar Anlatım ve sunum
4Teneke Ambalajlar Anlatım ve sunum
5Alüminyum Ambalajlar Anlatım ve sunum
6Plastikler ve Plastik Ambalajlar Anlatım ve sunum
7Plastikler ve Plastik Ambalajlar Anlatım ve sunum
8Ara sınav Anlatım ve sunum
9Kağıt ve Kağıt Ambalajlar Anlatım ve sunum
10Gıda Sanayiinde Aseptik Ambalajlama Anlatım ve sunum
11Gıdaların Modifiye Atmosferde Ambalajlanması Anlatım ve sunum
12Taşıma Ambalajları Anlatım ve sunum
13Ambalaj Tasarımı Migrasyon Anlatım ve sunum
14Özel Gıdaların Ambalajlanmaları Anlatım ve sunum
15Özel Gıdaların Ambalajlanmaları Anlatım ve sunum
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. • Bureau, E. and Multon, J.L., 1996, Food Packaging Technology Vol. 1, VCH, Newyork, 367p. Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım15230
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14114
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14228
Ev Ödevi10110
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)113
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1423343
ÖÇ2323432
ÖÇ3423333
ÖÇ4333433
ÖÇ5324332
ÖÇ6423422
ÖÇ7434243
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek