Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G315.2B2 | Gıda Endüstrisi Atıkları | Seçmeli | 3 | 5 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere gıda endüstrisinin çeşitli kollarından elde edilen atıkların ve yan ürünlerin farklı endüstrilerde kullanılması, çevre ve insan sağlığına zararsız hale getirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler atık ve yan ürün temel kavramları konusunu bilir. | 2 | Öğrenciler yan ürün ve atıkların çevre, ekonomi ve insan sağlığı açısından önemini bilir. | 3 | Öğrenciler gıda sanayinde oluşan atık ve yan ürünlerin özelliklerini bilir. | 4 | Öğrenciler atık arıtım yöntemleri konusunu bilir. | 5 | Öğrenciler yan ürün ve atıklardan yararlanma yöntemlerini bilir. | 6 | Öğrenciler yeni gelişen biyoteknolojik yöntemleri bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının tanımları, sınıflandırılması, Artık ve artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri ve arıtımı, Temel gıda sanayi dalları olan hububat, et, süt, meyve-sebze, yağ endüstrisi ve şeker işleme sanayilerinin atık ve yan ürünlerinin kaynakları, bileşimleri ve değerlendirilmeleri işlenmektedir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Atık ve yan ürün temel kavramları | | | 2 | Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri | | | 3 | Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması | | | 4 | Artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri | | | 5 | Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu | | | 6 | Atık su arıtım yöntemleri | | | 7 | Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 10 | Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 11 | Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 12 | Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 13 | Şeker endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 14 | Fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 15 | Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda Endüstrisinde Atık ve Yan Ürünler Ders Notu, Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|