BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G315.2B2Gıda Endüstrisi AtıklarıSeçmeli353
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere gıda endüstrisinin çeşitli kollarından elde edilen atıkların ve yan ürünlerin farklı endüstrilerde kullanılması, çevre ve insan sağlığına zararsız hale getirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler atık ve yan ürün temel kavramları konusunu bilir.
2Öğrenciler yan ürün ve atıkların çevre, ekonomi ve insan sağlığı açısından önemini bilir.
3Öğrenciler gıda sanayinde oluşan atık ve yan ürünlerin özelliklerini bilir.
4Öğrenciler atık arıtım yöntemleri konusunu bilir.
5Öğrenciler yan ürün ve atıklardan yararlanma yöntemlerini bilir.
6Öğrenciler yeni gelişen biyoteknolojik yöntemleri bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının tanımları, sınıflandırılması, Artık ve artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri ve arıtımı, Temel gıda sanayi dalları olan hububat, et, süt, meyve-sebze, yağ endüstrisi ve şeker işleme sanayilerinin atık ve yan ürünlerinin kaynakları, bileşimleri ve değerlendirilmeleri işlenmektedir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Atık ve yan ürün temel kavramları
2Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri
3Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması
4Artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri
5Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu
6Atık su arıtım yöntemleri
7Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
8Arasınav
9Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
10Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
11Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
12Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
13Şeker endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
14Fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
15Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Endüstrisinde Atık ve Yan Ürünler Ders Notu, Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1333333
ÖÇ2444444
ÖÇ3555555
ÖÇ4333333
ÖÇ5444444
ÖÇ6555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek