Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G315.1B2 | Gıda Muhafaza Teknikleri | Seçmeli | 3 | 5 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci muhafaza yöntemlerini bilir. | 2 | Öğrenci modern muhafaza metodlarının uygulanması hakkında bilgi sahibi olur. | 3 | Öğrenci gıda muhafaza metod prensiplerini bilir. | 4 | Öğrenci gıda endüstrisindeki risk faktörlerini bilir. | 5 | Öğrenci gıda muhafaza metodları hakkında bilgi sahibi olur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Potansiyel biyolojik ve kimyasal toksik maddeler ve gıdaların muhafaza metodları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | | | 2 | Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası - pastörizasyon, UHT sterilizasyon ve mikrodalga | | | 3 | Konserve üretim teknolojisi | | | 4 | Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası | | | 5 | Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası | | | 6 | Kurutma teknolojisi | | | 7 | Işınlama teknolojisi | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları | | | 10 | Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - organik asit ve esterleri | | | 11 | Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - nitrat ve nitrit | | | 12 | Dumanlama (tütsüleme) teknolojisi | | | 13 | Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği | | | 14 | Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği | | | 15 | Vakum ambalajlama tekniği | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara
Erkmen, O., 2011. Gıda Mikrobiyolojisi. ISBN: 978-605-43340-2-5, Elif yayınevi, İstanbul
Göktan, D., Tunçel, G., 2010. Temel Gıda Hijyeni. ISBN: 978-605-88942-0-4, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|