BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G315.1B2Gıda Muhafaza TeknikleriSeçmeli353
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenci muhafaza yöntemlerini bilir.
2Öğrenci modern muhafaza metodlarının uygulanması hakkında bilgi sahibi olur.
3Öğrenci gıda muhafaza metod prensiplerini bilir.
4Öğrenci gıda endüstrisindeki risk faktörlerini bilir.
5Öğrenci gıda muhafaza metodları hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Potansiyel biyolojik ve kimyasal toksik maddeler ve gıdaların muhafaza metodları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması
2Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası - pastörizasyon, UHT sterilizasyon ve mikrodalga
3Konserve üretim teknolojisi
4Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası
5Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası
6Kurutma teknolojisi
7Işınlama teknolojisi
8Arasınav
9Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları
10Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - organik asit ve esterleri
11Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - nitrat ve nitrit
12Dumanlama (tütsüleme) teknolojisi
13Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği
14Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği
15Vakum ambalajlama tekniği
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara Erkmen, O., 2011. Gıda Mikrobiyolojisi. ISBN: 978-605-43340-2-5, Elif yayınevi, İstanbul Göktan, D., Tunçel, G., 2010. Temel Gıda Hijyeni. ISBN: 978-605-88942-0-4, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Beyin Fırtınası14114
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1333333
ÖÇ2444444
ÖÇ3555555
ÖÇ4333333
ÖÇ5444444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek