BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G313.2B2Endüstriyel MikrobiyolojiSeçmeli354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Endüstride kullanılan mikroorganizmalar hakkında bilgi vermek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Endüstriyel mikrobiyolojinin tarihçesi ve önemini yorumlayabilirler.
2Mikroorganizmaların endüstriyel boyutta üretim tekniklerini yorumlayabilirler.
3Yeni ürün üretiminde prosesi düzenleyebilmek için mikroorganizma profil ve isteklerini belirleyebilirler.
4Endüstride kullanılan mikroorganizmaları anlatabilirler.
5Mikroorganizmalar tarafından üretilen ürünleri anlatabilirler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Endüstriyel fermentasyon uygulama esasları, çeşitli mikrobiyel ürünlerin endüstriyel boyutta üretimi, kullanım alanları ve mikroorganizmaların endüstride kullanıldığı diğer alanlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Öğrencilerle tanışma, dersin tanıtımı, yararlanabilecekleri kaynakların belirtilmesi, endüstriyel mikrobiyolojinin tanım ve kapsamı
2Endüstriyel mikrobiyoloji ile besin teknolojisi ilişkisi, endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar
3Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar, Ökaryotik mikroorganizmalara giriş
4Teknikte önemli mayalar, morfolojik, sitolojik özellikleri, gelişmeleri üzerine etki eden faktörler
5Saccharomycetaceae (Ekmek, bira, ispirto, şarap mayası) Endomycetaceae, Chrytococaceae (Candida mayaları) familyasına ait mayaların tanımlanması
6Endüstriyel öneme sahip küfler, ekolojileri, morfolojileri, çoğalma ve beslenmeleri
7Ders tekrarı
8Ara Sınav
9Zygomycetes, Ascomycetes ve Deuteromyces sınıfı küflerin tanımlanması ve önemlerinin vurgulanması
10Yemeklik mantarlar
11Endüstriyel öneme sahip prokaryotlar, ekolojileri, morfolojileri, çoğalma ve beslenmeleri
12Pseudomonadales (Acetobacter, Glukonobacter, Pseudomonas, Xanthomonas) ve Eubacteriales’in tanımlanması ve metabolit ve fonksiyonları hakkında bilgi
13Endüstriyel uygulamada yararlanılan mikrobiyel metabolizma olayları (FDP yolu, alkol fermentasyonu, laktik asit fermentasyonu, asetik asit fermentasyonu)
14Propiyonik asit fermentasyonu, aminoasit biyosentezi, yağ asitleri ve yağ biyosentezi,
15Endüstriyel uygulaması olan kültür yöntemleri, fermentörler, sıcaklıkla sterilizasyon, dezenfeksiyon, ışınlama ile sterilizasyon, filtrasyon ile sterilizasyon
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İ. Şahin, Microbiology of Fermentation. U.Ü.Ziraat Fakültesi., El-Mansi, Mansi, C.Bryce. 1999. Fermentation microbiology and biotechnology. Taylor&Francis Group.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14456
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)118
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1333333
ÖÇ2444444
ÖÇ3555555
ÖÇ4333333
ÖÇ5444444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek