|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G313.2B2 | Endüstriyel Mikrobiyoloji | Seçmeli | 3 | 5 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Endüstride kullanılan mikroorganizmalar hakkında bilgi vermek | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA | Öğrenme Çıktıları | 1 | Endüstriyel mikrobiyolojinin tarihçesi ve önemini yorumlayabilirler. | 2 | Mikroorganizmaların endüstriyel boyutta üretim tekniklerini yorumlayabilirler. | 3 | Yeni ürün üretiminde prosesi düzenleyebilmek için mikroorganizma profil ve isteklerini belirleyebilirler. | 4 | Endüstride kullanılan mikroorganizmaları anlatabilirler. | 5 | Mikroorganizmalar tarafından üretilen ürünleri anlatabilirler. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Endüstriyel fermentasyon uygulama esasları, çeşitli mikrobiyel ürünlerin endüstriyel boyutta üretimi, kullanım alanları ve mikroorganizmaların endüstride kullanıldığı diğer alanlar | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Öğrencilerle tanışma, dersin tanıtımı, yararlanabilecekleri kaynakların belirtilmesi, endüstriyel mikrobiyolojinin tanım ve kapsamı | | | 2 | Endüstriyel mikrobiyoloji ile besin teknolojisi ilişkisi, endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar | | | 3 | Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar, Ökaryotik mikroorganizmalara giriş | | | 4 | Teknikte önemli mayalar, morfolojik, sitolojik özellikleri, gelişmeleri üzerine etki eden faktörler | | | 5 | Saccharomycetaceae (Ekmek, bira, ispirto, şarap mayası) Endomycetaceae, Chrytococaceae (Candida mayaları) familyasına ait mayaların tanımlanması | | | 6 | Endüstriyel öneme sahip küfler, ekolojileri, morfolojileri, çoğalma ve beslenmeleri | | | 7 | Ders tekrarı | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Zygomycetes, Ascomycetes ve Deuteromyces sınıfı küflerin tanımlanması ve önemlerinin vurgulanması | | | 10 | Yemeklik mantarlar | | | 11 | Endüstriyel öneme sahip prokaryotlar, ekolojileri, morfolojileri, çoğalma ve beslenmeleri | | | 12 | Pseudomonadales (Acetobacter, Glukonobacter, Pseudomonas, Xanthomonas) ve Eubacteriales’in tanımlanması ve metabolit ve fonksiyonları hakkında bilgi | | | 13 | Endüstriyel uygulamada yararlanılan mikrobiyel metabolizma olayları (FDP yolu, alkol fermentasyonu, laktik asit fermentasyonu, asetik asit fermentasyonu) | | | 14 | Propiyonik asit fermentasyonu, aminoasit biyosentezi, yağ asitleri ve yağ biyosentezi, | | | 15 | Endüstriyel uygulaması olan kültür yöntemleri, fermentörler, sıcaklıkla sterilizasyon, dezenfeksiyon, ışınlama ile sterilizasyon, filtrasyon ile sterilizasyon | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | İ. Şahin, Microbiology of Fermentation. U.Ü.Ziraat Fakültesi., El-Mansi, Mansi, C.Bryce. 1999. Fermentation microbiology and biotechnology. Taylor&Francis Group. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 4 | 56 | Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|