|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G216.2B2 | Mikrobiyal Kalite Kontrol | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Mikrobiyal Kalite Kontrol dersinin amacı; gıda kaynaklı patojenler ve toksinler, hammadde, personel ve işletme hijyeni, gıda isletmelerinde temizlik ve sanitasyon, gıda zincirinde mikrobiyal kalite kontrol, HACCP sistemi, örnekleme, örnekleme planları, mikrobiyolojik analizler, mikrobiyolojik standartlar, gıdaların mikrobiyolojik kalitelerinin kontrolünde kullanılan metotlar, bazı gıdalarda uygulanan mikrobiyal kalite kontrol uygulamaları konularında bilgi vermektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar ve gıdalarda bozulmalara neden olan mikroorganizmalar hakkında bilgi | 2 | Gıda işletmeleri, personel ve mutfak hijyeni bilgilerini kavrayabilme | 3 | Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarını ve temel prensiplerini kavrayabilme | 4 | Gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolü ve HACCP sistemi hakkında bilgi | 5 | Gıdalar için belirtilen mikrobiyolojik kriterleri tanımlayabilme ve uygulayabilme becerisi | 6 | Gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolünde kullanılan örnek alma yöntemlerini uygulayabilme | 7 | Örnekleme planlarını belirleyebilme | 8 | Gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolünde kullanılan yöntemleri kavrayabilme |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların ve gıdalardaki mikrobiyal bozulmaların kontrolu, Personel hijyeni, Mutfak hijyeni, Satın alma, depolama ve gıda işletmelerinde hijyen, Temizlik ve dezenfeksiyon, Gıda zincirinde mikrobiyal kalite kontrol ve HACCP sistemi, Örnekleme, örnekleme planları ve gıda homojenatlarının hazırlanması, Mikrobiyolojik analizler, Mikrobiyolojik standartlar, Gıdaların mikrobiyolojik kalitelerinin kontrolünde kullanılan metotlar, Bazı gıdalarda uygulanan mikrobiyal kalite kontrol uygulamaları. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Gıda kaynaklı hastalıklar ve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar | Konu anlatımı | | 2 | Gıda kaynaklı hastalıklar ve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar | Konu anlatımı | | 3 | Personel ve mutfak hijyeni | Konu anlatımı | | 4 | Personel ve mutfak hijyeni | Konu anlatımı | | 5 | İşletme hijyeni | Konu anlatımı | | 6 | İşletme hijyeni | Konu anlatımı | | 7 | Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon | Konu anlatımı | | 8 | Arasınav | | | 9 | Gıda zincirinde mikrobiyal kalite kontrol ve HACCP sistemi | Konu anlatımı | | 10 | Mikrobiyolojik kalite kontrolünde örnek alma ve örnekleme | Konu anlatımı | | 11 | Mikrobiyolojik kalite kontrolünde kullanılan test yöntemleri
| Konu anlatımı | | 12 | Mikrobiyolojik kalite kontrolünde kullanılan test yöntemleri | Konu anlatımı | | 13 | Mikrobiyolojik kriterler ve kriterlerin seçimi | Konu anlatımı | | 14 | Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolü | Konu anlatımı | | 15 | Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolü | Konu anlatımı | | 16 | Final sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Hobbs B.C. and Roberts D. “Food Poisoning and Food Hygiene”, Edward Arnold, U.S.A., 1987. ICMSF, “Microorganisms in Foods 1; Their significance and methods of enumeration”, University of Toronto Press, 1988. ICMSF, “Microorganisms in Foods 2; Sampling for Microbiological Analysis: Principle and Specific Applications”, University of Toronto Press, 1986. ICMSF, “Microorganisms in Foods 5; Characteristics of Microbial Pathogens”, Blackie Academic Professional, 1996. ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998. Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology” Chapman & Hall, New York, 1992. Marriot, N.G., “Principles of Food Sanitation” Van Nostrand Reinfold, New York, 1989. Önerilen Kaynaklar Göktan, D., Tunçel, G. “Temel Gıda Hijyeni”, Meta Basım, İzmir, 2010. Karapınar, M., “Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü”, Ege Üniversitesi Basımevi, 1995. Kayardı, S., “Gıda Hijyeni ve Sanitasyon”, Sidas Ltd. Şti., İzmir, 2008. Konu ile ilgili yönetmelikler, standartlar | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 15 | 2 | 30 | Rapor Sunma | 1 | 10 | 10 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | Okuma | 12 | 2 | 24 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | ÖÇ5 | | | 4 | | | | ÖÇ6 | | | | 4 | | | ÖÇ7 | | | | | 4 | | ÖÇ8 | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|