Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G214.2B2 | Gıda Toksikolojisi | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalardaki toksinlerin yapıları, oluşumları ve sağlık üzerindeki etkilerinin belirlenmesi, gıdalara bulaşma yolları ve oluşturabilecekleri tehlikelerin önlenmesi için uygulanacak yöntemler ile gıda katkı maddeleri hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Dersi alan öğrenciler gıdalarda oluşan toksinleri tanıyacak ve oluşum mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olacaktır. | 2 | Toksinlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini bilecektir. | 3 | Gıda katkı maddeleri hakkında bilgi edinecektir | 4 | Gıda Kodeksi’nde yer alan gıda katkı maddeleri ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olacaktır. | 5 | Hangi mikroorganizmanın hangi toksinleri ürettiği ve bu metabolitlerin akut ve kronik etkileri hakkında bilgi edineceklerdir. | 6 | Gıda alanında önem arzeden mikroorganizmalar baz alınarak gelişme eğrileri boyunca hangi aşamada toksin ürettikleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır. | 7 | Birincil ve ikincil metabolitler ve toksik özellikleri hakkında bilgi edineceklerdir. | 8 | Mikroorganizmaların metaboliti olan toksinlerin kimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır. | 9 | Gıdalarda kalıntı bırakan zirai ilaçların (insektisitler, pestisitler vb.) kimyasal özellikleri hakkında bilgi edineceklerdir. | 10 | Gıda katkı maddelerinin pozitif ve negatif yönleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Toksikolojide genel tanımlar, Toksisitenin tanımı ve sınıflandırılması, Toksisiteyi etkileyen faktörler, Toksikasyon, Toksinlerin etki mekanizması, Gıdalardaki toksin kaynakları, Gıdaların üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri, Kontaminantlar,Gıda kodeksine göre belirlenmiş gıda katkı maddelerinin tanımlanması, Risk grupları ve gıda alerjisi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Toksikolojide genel tanımlar | | | 2 | Toksisitenin tanımı ve sınıflandırılması | | | 3 | Toksisiteyi etkileyen faktörler | | | 4 | Toksikasyon, Toksinlerin etki mekanizması | | | 5 | Toksisite testleri | | | 6 | Gıdalardaki toksin kaynakları | | | 7 | Gıdaların üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Kontaminantlar | | | 10 | Gıda katkı maddelerinin tanımı Gıda üretiminde kullanılan gıda katkıları | | | 11 | FDA ve GRAS tarafından belirlenen gıda katkılarının tanımlanması | | | 12 | Gıda kodeksine göre belirlenmiş gıda katkı maddelerinin tanımlanması | | | 13 | Risk grupları ve gıda alerjisi | | | 14 | Yeni geliştirilen ve genetiği değiştirilmiş gıdaların ve gıda içeriklerinin toksikolojik değerlendirmesi Ulusal ve uluslararası yönetmeliklerin toksikolojik değerlendirmeleri | | | 15 | Yeni geliştirilen ve genetiği değiştirilmiş gıdaların ve gıda içeriklerinin toksikolojik değerlendirmesi Ulusal ve uluslararası yönetmeliklerin toksikolojik değerlendirmeleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
T. Altuğ. 2003. Introduction to Toxicology and Food. Yayınevi:CRC. 152s. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 15 | 2 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 1 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
Ev Ödevi | 10 | 4 | 40 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | ÖÇ10 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|