BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G214.2B2Gıda ToksikolojisiSeçmeli243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdalardaki toksinlerin yapıları, oluşumları ve sağlık üzerindeki etkilerinin belirlenmesi, gıdalara bulaşma yolları ve oluşturabilecekleri tehlikelerin önlenmesi için uygulanacak yöntemler ile gıda katkı maddeleri hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Dersi alan öğrenciler gıdalarda oluşan toksinleri tanıyacak ve oluşum mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
2Toksinlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini bilecektir.
3Gıda katkı maddeleri hakkında bilgi edinecektir
4Gıda Kodeksi’nde yer alan gıda katkı maddeleri ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olacaktır.
5Hangi mikroorganizmanın hangi toksinleri ürettiği ve bu metabolitlerin akut ve kronik etkileri hakkında bilgi edineceklerdir.
6Gıda alanında önem arzeden mikroorganizmalar baz alınarak gelişme eğrileri boyunca hangi aşamada toksin ürettikleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
7Birincil ve ikincil metabolitler ve toksik özellikleri hakkında bilgi edineceklerdir.
8Mikroorganizmaların metaboliti olan toksinlerin kimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
9Gıdalarda kalıntı bırakan zirai ilaçların (insektisitler, pestisitler vb.) kimyasal özellikleri hakkında bilgi edineceklerdir.
10Gıda katkı maddelerinin pozitif ve negatif yönleri konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Toksikolojide genel tanımlar, Toksisitenin tanımı ve sınıflandırılması, Toksisiteyi etkileyen faktörler, Toksikasyon, Toksinlerin etki mekanizması, Gıdalardaki toksin kaynakları, Gıdaların üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri, Kontaminantlar,Gıda kodeksine göre belirlenmiş gıda katkı maddelerinin tanımlanması, Risk grupları ve gıda alerjisi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Toksikolojide genel tanımlar
2Toksisitenin tanımı ve sınıflandırılması
3Toksisiteyi etkileyen faktörler
4Toksikasyon, Toksinlerin etki mekanizması
5Toksisite testleri
6Gıdalardaki toksin kaynakları
7Gıdaların üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri
8Arasınav
9Kontaminantlar
10Gıda katkı maddelerinin tanımı Gıda üretiminde kullanılan gıda katkıları
11FDA ve GRAS tarafından belirlenen gıda katkılarının tanımlanması
12Gıda kodeksine göre belirlenmiş gıda katkı maddelerinin tanımlanması
13Risk grupları ve gıda alerjisi
14Yeni geliştirilen ve genetiği değiştirilmiş gıdaların ve gıda içeriklerinin toksikolojik değerlendirmesi Ulusal ve uluslararası yönetmeliklerin toksikolojik değerlendirmeleri
15Yeni geliştirilen ve genetiği değiştirilmiş gıdaların ve gıda içeriklerinin toksikolojik değerlendirmesi Ulusal ve uluslararası yönetmeliklerin toksikolojik değerlendirmeleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
T. Altuğ. 2003. Introduction to Toxicology and Food. Yayınevi:CRC. 152s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım15230
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma8216
Ev Ödevi10440
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)97
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2      
ÖÇ3      
ÖÇ4      
ÖÇ5      
ÖÇ6      
ÖÇ7      
ÖÇ8      
ÖÇ9      
ÖÇ10      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek