BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G217.3B2Özel Beslenme Amaçlı GıdalarSeçmeli232
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında öğrencilere beslenme ile ilgili kavramları tanıtmak, yaşlı, çocuk, sporcu, hamile, çeşitli genetik hastalıkları bulunan gruplara yönelik uygulanan beslenme programları hakkında bilgi vermek ve gıdalara katılan bazı gıda katkı maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda bilgilendirmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
1Özel beslenme amaçlı gıdaların insan sağlığı için önemini anlar
2Özel beslenme amaçlı gıdaların mevzuattaki yeri hakkında bilgi edinir
3Özel beslenme programlarında kullanılan gıda katkı ve zenginleştiricileri hakkında bilgi sahibi olur.
4Diyet lifleri hakkında bilgi edinir
5GDO hakkında bilgi edinir
6Besin destek ürünlerini tanır
7Fitokimyasallar ve antioksidanlar hakkında bilgi sahibi olur
8Çölyak hastalığı hakkında bilgi edinir
9Enerji içeceklerinin içeriği hakkında bilgi edinir, avantaj ve dezavantajlarını öğrenir
10Probiyotik ve prebiyotikler hakkında bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Beslenme ile ilgili tanımlar ve kavramlar, Özel beslenme amaçlı gıdaların sağlık açısından önemi ve mevzuattaki yeri, Özel beslenme programlarında kullanılan gıda zenginleştirici maddeler ve gıda katkı maddelerinin tanımları, Besin destek ürünleri, Diyet lifleri, GDO ve GDO’lu ürünler, Zeytinyağı ve yeşilçay, Bal ve yarı ürünleri, Probiyotikler ve prebiyotik ürünler, Fitokimyasallar ve antioksidanlar, Çölyak, obezite ve demir eksikliği anemisi, Enerji içecekleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tanışma, dersten kazanımlar ve beklentiler, dersin işleniş yöntemi ve kullanılan kaynakların tanıtımı, sınavlar hakkında bilgi ve önerilerKonu anlatımı
2Beslenme ile ilgili tanımlar ve kavramlarKonu anlatımı
3Özel beslenme amaçlı gıdaların sağlık açısından önemi ve mevzuattaki yeriKonu anlatımı
4Özel beslenme programlarında kullanılan gıda zenginleştirici maddeler ve gıda katkı maddelerinin tanımlarıKonu anlatımı
5Besin destek ürünleriKonu anlatımı
6Diyet lifleriKonu anlatımı
7GDO ve GDO’lu ürünlerKonu anlatımı
8Arasınav
9Zeytinyağı ve yeşilçayKonu anlatımı
10Bal ve yarı ürünleriKonu anlatımı
11Probiyotikler ve prebiyotik ürünlerKonu anlatımı
12Fitokimyasallar ve antioksidanlarKonu anlatımı
13Çölyak, obezite ve demir eksikliği anemisi
14Çölyak, obezite ve demir eksikliği anemisiKonu anlatımı
15Enerji içecekleriKonu anlatımı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik212
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11414
Okuma313
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1554455
ÖÇ2554445
ÖÇ3544555
ÖÇ4444444
ÖÇ5444444
ÖÇ6444444
ÖÇ7444444
ÖÇ8444444
ÖÇ9444444
ÖÇ10444444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek