Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G217.3B2 | Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar | Seçmeli | 2 | 3 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında öğrencilere beslenme ile ilgili kavramları tanıtmak, yaşlı, çocuk, sporcu, hamile, çeşitli genetik hastalıkları bulunan gruplara yönelik uygulanan beslenme programları hakkında bilgi vermek ve gıdalara katılan bazı gıda katkı maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda bilgilendirmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Özel beslenme amaçlı gıdaların insan sağlığı için önemini anlar | 2 | Özel beslenme amaçlı gıdaların mevzuattaki yeri hakkında bilgi edinir | 3 | Özel beslenme programlarında kullanılan gıda katkı ve zenginleştiricileri hakkında bilgi sahibi olur. | 4 | Diyet lifleri hakkında bilgi edinir | 5 | GDO hakkında bilgi edinir | 6 | Besin destek ürünlerini tanır | 7 | Fitokimyasallar ve antioksidanlar hakkında bilgi sahibi olur | 8 | Çölyak hastalığı hakkında bilgi edinir | 9 | Enerji içeceklerinin içeriği hakkında bilgi edinir, avantaj ve dezavantajlarını öğrenir | 10 | Probiyotik ve prebiyotikler hakkında bilgi sahibi olur |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Beslenme ile ilgili tanımlar ve kavramlar, Özel beslenme amaçlı gıdaların sağlık açısından önemi ve mevzuattaki yeri, Özel beslenme programlarında kullanılan gıda zenginleştirici maddeler ve gıda katkı maddelerinin tanımları, Besin destek ürünleri, Diyet lifleri, GDO ve GDO’lu ürünler, Zeytinyağı ve yeşilçay, Bal ve yarı ürünleri, Probiyotikler ve prebiyotik ürünler, Fitokimyasallar ve antioksidanlar, Çölyak, obezite ve demir eksikliği anemisi, Enerji içecekleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tanışma, dersten kazanımlar ve beklentiler, dersin işleniş yöntemi ve kullanılan kaynakların tanıtımı, sınavlar hakkında bilgi ve öneriler | Konu anlatımı | | 2 | Beslenme ile ilgili tanımlar ve kavramlar | Konu anlatımı | | 3 | Özel beslenme amaçlı gıdaların sağlık açısından önemi ve mevzuattaki yeri | Konu anlatımı | | 4 | Özel beslenme programlarında kullanılan gıda zenginleştirici maddeler ve gıda katkı maddelerinin tanımları | Konu anlatımı | | 5 | Besin destek ürünleri | Konu anlatımı | | 6 | Diyet lifleri | Konu anlatımı | | 7 | GDO ve GDO’lu ürünler | Konu anlatımı | | 8 | Arasınav | | | 9 | Zeytinyağı ve yeşilçay | Konu anlatımı | | 10 | Bal ve yarı ürünleri | Konu anlatımı | | 11 | Probiyotikler ve prebiyotik ürünler | Konu anlatımı | | 12 | Fitokimyasallar ve antioksidanlar | Konu anlatımı | | 13 | Çölyak, obezite ve demir eksikliği anemisi | | | 14 | Çölyak, obezite ve demir eksikliği anemisi | Konu anlatımı | | 15 | Enerji içecekleri | Konu anlatımı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Okuma | 3 | 1 | 3 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ9 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ10 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|