BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G217.2B2Gıdalarda Raf ÖmrüSeçmeli232
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere gıdalarda raf ömrü tayini ile ilgili temel bilgileri ve raf ömrü stabilitesi ile ilgili mühendislik problemlerini çözme becerisini vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Aybike KAMİLOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların raf ömrü hesaplama temel ilkelerini ve gıda bozulmasına etki eden faktörleri tanımlayabileceklerdir.
2Çeşitli gıdalarda raf ömrünü artırabilmek amacı ile geliştirilen ambalaj malzeme ve sistemlerinin karakteristik özelliklerini belirleyebileceklerdir.
3Çeşitli gıda ürünlerinin raf ömrü hesabı için geliştirilmiş simülasyon modellerini kıyaslayabileceklerdir.
4Raf ömrü ile ilgili mühendislik problemlerini bağımsız olarak veya takım çalışması yaparak çözebileceklerdir.
5Farklı bilgi kaynaklarına ulaşma ve fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisini geliştirebileceklerdir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda raf ömrü tanımı; Raf ömrü ve gıda bozulmalarına etki eden faktörler; Raf ömrü tespit yöntemleri; Raf ömrü tahmini için geliştirilen simulasyon modelleri; Hızlandırılmış raf ömrü analizleri; Şekerlemede, çikolata ve çikolata bazlı ürünlerde, unlu mamullerde, süt ve süt ürünlerinde, et ve et ürünlerinde raf ömrü ve son kullanma süresi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıdalarda raf ömrü tanımı
2Raf ömrü ve gıda bozulmalarına etki eden faktörlerKonu anlatımı
3Su aktivitesi
4Gıdalarda mikrobiyolojik, fiziksel, biyokimyasal bozulma tipleri ve mekanizmaları
5Duyusal analiz yöntemleri
6Raf ömrü ile ilgili diğer kavramlar: Faz geçişleri, kristalleşme, bayatlama, lipid oksidasyonu, maillard reaksiyonu
7Enzimatik reaksiyonlar, protein, renk, gevreklik kararlılığı
8Ara sınav
9Raf ömrü tespit yöntemleri
10Üretimde zaman ve sıcaklık ilişkileri bazında raf ömrü tahmini
11Raf ömrü tahmini için geliştirilen simulasyon modelleri
12Çeşitli gıdalarda raf ömrünü artırabilmek amacı ile geliştirilen ambalaj karakteristik özelliklerinin belirlenmesi
13Hızlandırılmış raf ömrü analizleri
14Şekerlemede, çikolata ve çikolata bazlı ürünlerde, unlu mamullerde, süt ve süt ürünlerinde, et ve et ürünlerinde raf ömrü ve son kullanma süresi
15Şekerlemede, çikolata ve çikolata bazlı ürünlerde, unlu mamullerde, süt ve süt ürünlerinde, et ve et ürünlerinde raf ömrü ve son kullanma süresi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Understanding and measuring the shelf-life of food. Steele R. 2004, Woodhead Publishing. Food Science. 5th Edition. Edited by Norman N. Potter, Joseph H. Hotchkiss. Chapman & Hall. 1995 Food shelf life stability: chemical, biochemical, and microbiological changes. Eskin M., Robinson D.S. 2000. CRC Press, Taylor & Francis, Boca Raton, Florida,USA. The Stability and Shelf-life of Food. Kilcast D., Subramamiam P. 2000. Woodhead Publishing. Shelf life evaluation of foods. Man D.,Jones A. 2000. Aspen Publishers
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik212
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11414
Okuma313
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1422222
ÖÇ2232222
ÖÇ3322223
ÖÇ4212222
ÖÇ5221212
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek