BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G215.1B2Gıda Teknolojisi ve Malzeme BilimiSeçmeli234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Geleneksel gıda işleme ve muhafaza yöntemlerinin yanı sıra gıda teknolojisi ve muhafazasında yeni gelişmeler hakkında temel bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Öğrencilere, gelişen gıda teknolojilerine paralel olarak belirlemiş oldukları bir araştırma konusunu bilimsel esaslara dayalı olarak inceleme olanağı verilmekte ve bu yeni teknolojilerin sektörde çeşitli alanlarda uygulanabilirliği tartışılmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN
Öğrenme Çıktıları
1Gıda Mühendisliğinin önemini kavrar.
2Gıda Mühendisliği ile ilgili çeşitli alanlardaki temel kuramsal ve uygulamalı bilgileri kavrar.
3Gıda Mühendisliğinin çalışma konularını bilir
4Temel gıda bileşenlerini kavrar.
5İlgili alanlardaki gıdaların uygun teknoloji kullanılarak üretmesini bilir.
6Gıdalarda oluşan istenmeyen durumların giderilmesini sağlayacak bilgiye erişir
7Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçlar hakkında genel bilgi edinir.,
8Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi ve kaynaklarını kullanabilme becerisi edinir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdaların işlenmesi ve korunmasına ilişkin yöntemler. Gıdalarda konserveleme, dondurma, ışınlama, kurutma, soğukta muhafaza, dondurarak muhafaza, kontrollü atmosfer ve modifiye atmosfer depolama metotları, gıda katkı maddeleri, yeni gıda işleme teknikleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıdaların işlenmesi ve korunmasına ilişkin yöntemlere genel bir bakış
2Konserve üretim teknolojisi Konserve üretiminde uygulanan ön işlemler Konserve kapları Hava çıkarma yöntemleri Konserve kaplarının kapatılmaları Otoklavla
3Konserve üretim teknolojisi Konservelerde kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik bozulmalar
4Soğukta muhafaza Soğukta muhafazanın temel ilkeleri Depolama ön işlemleri Deponun soğutulması Kontrollü atmosferde muhafaza Modifiye atmosferde muhafaza
5Dondurarak muhafaza Dondurarak muhafazanın temel ilkeleri Donma sırasında gıda ürünlerinde oluşan fiziksel ve kimyasal değişimler Dondurma yöntemleri Dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları
6Gıdaların kurutularak muhafazası Sorpsiyon izotermleri Kurutma süresinin hesaplanması Kutuma sırasında meydana gelen değişiklikler Kurutma sistemleri
7Gıdaların kurutularak muhafazası Sorpsiyon izotermleri Kurutma süresinin hesaplanması Kutuma sırasında meydana gelen değişiklikler Kurutma sistemleri
8Ara sınav
9Kimyasallarla muhafaza Koruyucu maddelerin etki mekanizmaları Uygun koruyucu maddelerin seçimi Koruyucu maddelerin kullanımını etkileyen faktörler Gıda endüstrisinde önem taşıyan gıda katkı maddeleri
10Işınlarla muhafaza Gıdaların ışınlanmasında kullanılan ışın kaynakları Gıda Işınlama düzenleri Işınlanacak gıdalar için uygun ambalaj seçimi Işınlamanın gıda bileşenlerine etkileri Işınlamanın mikroorganizmalar üzerine etkileri Işınlanan gıdaların teşhisi
11Gıdaların teknolojilerinde yeni yöntemler Minimum işlenmiş gıdalar Biyokonserveleme Ozmotik kurutma
12Gıdaların teknolojilerinde yeni yöntemler Vurgulu elektrik alan Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları Membran Teknolojileri
13Basınçlı CO2 uygulamaları, Vurgulu ışık teknolojileri
14Ohmic ısıtma, kızılötesi ışınlar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları
15Gıda endüstrisinde ultrason kullanımı, gıda endüstrisinde nanoteknoloji uygulamaları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Acar, J., Gokmen, V., 2005, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 2-Meyve ve Sebze Suları Üretimi, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma9218
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11717
Okuma13339
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1555555
ÖÇ2555555
ÖÇ3555555
ÖÇ4555555
ÖÇ5555555
ÖÇ6555555
ÖÇ7555555
ÖÇ8555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek