Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM410.1B | Toplam Kalite Yönetim Sistemleri | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda güvenliğini tüm boyutlarıyla incelemek, hassas bir sektör olan gıda sektörünün ürettiği ürünlerin insan sağlığına zarar vermeden, bir sistem içinde sürekli güvenli Kılınmasının önemini, gereğini ve yöntemlerini ortaya koyabilmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
sebahat öz. |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kalite yönetim sistemlerinin Gıda Mühendisliği alanındaki önemini açıklar. | 2 | Kalite ve güvenlik yönetiminin genel kapsamlı açıklamalarını öğrenir. | 3 | Gıda sektöründeki uygulamaların taşıdığı spesifik gereklilikler, ABD, AB ve Türkiye’de bu konudaki gelişmeleri öğrenir. | 4 | HACCP uygulamasının yaygınlaştırılması yönünde yapılan çalışmaları ve Türkiye’de gıda sektöründe HACCP sisteminin yerleştirilmesini öğrenir. | 5 | Gıda güvenliği ve kalitesi ilişkisi, gıda güvenlik risklerinin yönetimini öğrenir. | 6 | Güncel bilimsel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur. | 7 | Edindiği bilgileri etkin şekilde yazılı ve sözlü sunar. | 8 | Tüm bu bilgilerin güncel hayatta karşımıza nasıl çıktığı hakkında bilgiler verir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda kontaminantları, gıdalardaki mikrobiyolojik riskler, gıda kaynaklı sağlık riskleri, gıdalarda koruma teknikleri, HACCP, ISO9000, ISO22000, toplam kalite yönetim sistemleri, iyi üretim uygulamaları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Kontaminantları | | | 2 | Gıdalardaki Mikrobiyolojik Riskler | | | 3 | Gıda Kaynaklı Sağlık Riskleri | | | 4 | Gıdalarda Koruma Teknikleri | | | 5 | HACCP | | | 6 | ISO9000 | | | 7 | ISO9000 | | | 8 | Arasınav | | | 9 | SO22000 | | | 10 | SO22000 | | | 11 | Diğer Kalite Yönetim Sistemleri | | | 12 | Diğer Kalite Yönetim Sistemleri | | | 13 | Toplam Kalite Yönetim Sistemleri | | | 14 | İyi Üretim Uygulamaları | | | 15 | İyi Üretim Uygulamaları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Arıkbay, C.; Gıda Sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri ve HACCP, Milli Prodüktivite Merkez Yay. No:660, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Araştırma Serisi. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 10 | 4 | 40 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 3 | 3 | 3 | 2 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ6 | 3 | 5 | 4 | 3 | 2 | 3 | ÖÇ7 | 4 | 3 | 5 | 2 | 4 | 3 | ÖÇ8 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|