BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM410.1BToplam Kalite Yönetim SistemleriSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda güvenliğini tüm boyutlarıyla incelemek, hassas bir sektör olan gıda sektörünün ürettiği ürünlerin insan sağlığına zarar vermeden, bir sistem içinde sürekli güvenli Kılınmasının önemini, gereğini ve yöntemlerini ortaya koyabilmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
sebahat öz.
Öğrenme Çıktıları
1Kalite yönetim sistemlerinin Gıda Mühendisliği alanındaki önemini açıklar.
2Kalite ve güvenlik yönetiminin genel kapsamlı açıklamalarını öğrenir.
3Gıda sektöründeki uygulamaların taşıdığı spesifik gereklilikler, ABD, AB ve Türkiye’de bu konudaki gelişmeleri öğrenir.
4HACCP uygulamasının yaygınlaştırılması yönünde yapılan çalışmaları ve Türkiye’de gıda sektöründe HACCP sisteminin yerleştirilmesini öğrenir.
5Gıda güvenliği ve kalitesi ilişkisi, gıda güvenlik risklerinin yönetimini öğrenir.
6Güncel bilimsel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur.
7Edindiği bilgileri etkin şekilde yazılı ve sözlü sunar.
8Tüm bu bilgilerin güncel hayatta karşımıza nasıl çıktığı hakkında bilgiler verir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda kontaminantları, gıdalardaki mikrobiyolojik riskler, gıda kaynaklı sağlık riskleri, gıdalarda koruma teknikleri, HACCP, ISO9000, ISO22000, toplam kalite yönetim sistemleri, iyi üretim uygulamaları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Kontaminantları
2Gıdalardaki Mikrobiyolojik Riskler
3Gıda Kaynaklı Sağlık Riskleri
4Gıdalarda Koruma Teknikleri
5HACCP
6ISO9000
7ISO9000
8Arasınav
9SO22000
10SO22000
11Diğer Kalite Yönetim Sistemleri
12Diğer Kalite Yönetim Sistemleri
13Toplam Kalite Yönetim Sistemleri
14İyi Üretim Uygulamaları
15İyi Üretim Uygulamaları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Arıkbay, C.; Gıda Sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri ve HACCP, Milli Prodüktivite Merkez Yay. No:660, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Araştırma Serisi.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
Okuma14228
Ev Ödevi10440
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1343454
ÖÇ2533324
ÖÇ3355444
ÖÇ4534434
ÖÇ5444333
ÖÇ6354323
ÖÇ7435243
ÖÇ8454454
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek