Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM408.2B | Gıda Kalite Kontrolü | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bazı temel biyomoleküllerin yapı ve özellikleri, Biyokimyasal enerji dönüşümleri, Metabolik bileşiklerin oluşumu ve parçalanması, Glikolizis, Sitrik asit döngüsü, Oksidatif fosforilasyon, Glukoneogenezis, Genetik bilginin aktarılması, DNA’nın kendini eşlemesi, Protein biyosentezi, Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim AKGÜL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1. Temel biyomoleküllerin yapı ve özelliklerini ve biyokimyasal enerji dönüşümleri öğrenir | 2 | 2. Glikolizis, Sitrik asit döngüsü, Oksidatif fosforilasyon, Glukoneogenezis konularında bilgi sahibi olur. | 3 | 3. Genetik bilginin aktarılması, DNA’nın kendini eşlemesi konularını öğrenmiş olur. | 4 | 4. Protein biyosentezi hakkında bilgi sahibi olur. | 5 | Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler konusunda bilgi sahibi olur |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bazı temel biyomoleküllerin yapı ve özellikleri, Biyokimyasal enerji dönüşümleri, Metabolik bileşiklerin oluşumu ve parçalanması, Glikolizis, Sitrik asit döngüsü, Oksidatif fosforilasyon, Glukoneogenezis, Genetik bilginin aktarılması, DNA’nın kendini eşlemesi, Protein biyosentezi, Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Bazı temel biyomoleküllerin yapı ve özellikleri | | | 2 | Bazı temel biyomoleküllerin yapı ve özellikleri | | | 3 | Biyokimyasal enerji dönüşümleri | | | 4 | Metabolik bileşiklerin oluşumu ve parçalanması | | | 5 | Glikolizis | | | 6 | Sitrik asit döngüsü | | | 7 | Oksidatif fosforilasyon | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Glukoneogenezis | | | 10 | Genetik bilginin aktarılması DNA’nın kendini eşlemesi | | | 11 | Protein biyosentezi | | | 12 | Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler | | | 13 | Gıdalarda üretim ve depolama sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler | | | 14 | Genel Değerlendirme | | | 15 | Genel Değerlendirme | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
- Biyokimya, Prof.Dr.E.Edip Keha, Prof.Dr.Ö.İrfan Küfrevioğlu, Şafak Yayınları, Erzurum, 1997.
- Temel Biyokimya, Prof.Dr.Bahattin Adam, Nobel Yayınları, Ankara, 2000. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 10 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 10 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 2 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|