BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM408.1BSüt Tesisi Kuruluş ve OrganizasyonuSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrenciye işletme binaları için yer seçimi, ön etütler, planlama/geliştirme, bina inşası ve dizaynı, ekipman ve donanım, fabrikanın işletilmesi, üretim prosesleri, temizlik ve bakım ve çalışan ünitelerin etkin kullanımına ait temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Süt işletmeleri ile ilgili temel kavramları açıklayabilir
2Süt fabrikalarının kuruluşu ile ilgili ön etütler ve incelemeler yapabilir
3Fabrika tasarımları yapabilir ve planları çizebilir.
4Bina tesisi için gerekli olan temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
5Proses üniteleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
6Süt ürünlerinin üretim prosesleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklyabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders, süt fabrikası olarak basit bir binanın inşası, ekipman seçimi ve kurulumu, çeşitli süt ürünlerinin üretim prosesleri hakkında bilgiler verir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş Giriş
2
3Ön etütler
4İşletme binalarının teknik yönden incelenmesi
5Proses üniteleri ve yardımcı tesis ve sistemlerin incelenmesi
6Süt işletmelerinde kullanılan alet ve ekipmanın yapı malzemeleri ve kurulması
7Sütün toplaması ve işletmeye kabulü, İşletmeye gelen çiğ sütte yapılan rutin testler ve ön işlemler
8Arasınav
9Pastörize ve sterilize süt üretim prosesleri
10Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri üretim prosesleri
11Çeşitli peynirlerin üretim prosesleri
12Tereyağı üretim prosesi Dondurma üretim prosesi
13Süttozu ve koyulaştırılmış sütlerin üretim prosesleri
14Süttozu ve koyulaştırılmış sütlerin üretim prosesleri
15Süttozu ve koyulaştırılmış sütlerin üretim prosesleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
BAKIRCI, İ. (2003) Süt Tesislerinin Kuruluş ve Organizasyonu Ders Notları (Basılmamış) Kütüphane ve İnternet kaynakları/Sources of Libraries and Internet
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Gözlem236
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma8216
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma8216
Ev Ödevi10440
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)109
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1454454
ÖÇ2544353
ÖÇ3354433
ÖÇ4344314
ÖÇ5555423
ÖÇ6253552
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek