Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM408.1B | Süt Tesisi Kuruluş ve Organizasyonu | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrenciye işletme binaları için yer seçimi, ön etütler, planlama/geliştirme, bina inşası ve dizaynı, ekipman ve donanım, fabrikanın işletilmesi, üretim prosesleri, temizlik ve bakım ve çalışan ünitelerin etkin kullanımına ait temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Süt işletmeleri ile ilgili temel kavramları açıklayabilir | 2 | Süt fabrikalarının kuruluşu ile ilgili ön etütler ve incelemeler yapabilir | 3 | Fabrika tasarımları yapabilir ve planları çizebilir. | 4 | Bina tesisi için gerekli olan temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. | 5 | Proses üniteleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. | 6 | Süt ürünlerinin üretim prosesleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklyabilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu ders, süt fabrikası olarak basit bir binanın inşası, ekipman seçimi ve kurulumu, çeşitli süt ürünlerinin üretim prosesleri hakkında bilgiler verir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş Giriş | | | 2 | | | | 3 | Ön etütler | | | 4 | İşletme binalarının teknik yönden incelenmesi | | | 5 | Proses üniteleri ve yardımcı tesis ve sistemlerin incelenmesi | | | 6 | Süt işletmelerinde kullanılan alet ve ekipmanın yapı malzemeleri ve kurulması | | | 7 | Sütün toplaması ve işletmeye kabulü, İşletmeye gelen çiğ sütte yapılan rutin testler ve ön işlemler | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Pastörize ve sterilize süt üretim prosesleri | | | 10 | Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri üretim prosesleri | | | 11 | Çeşitli peynirlerin üretim prosesleri | | | 12 | Tereyağı üretim prosesi Dondurma üretim prosesi | | | 13 | Süttozu ve koyulaştırılmış sütlerin üretim prosesleri | | | 14 | Süttozu ve koyulaştırılmış sütlerin üretim prosesleri | | | 15 | Süttozu ve koyulaştırılmış sütlerin üretim prosesleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
BAKIRCI, İ. (2003) Süt Tesislerinin Kuruluş ve Organizasyonu Ders Notları (Basılmamış) Kütüphane ve İnternet kaynakları/Sources of Libraries and Internet |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Gözlem | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
Ev Ödevi | 10 | 4 | 40 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 1 | 4 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 2 | 3 | ÖÇ6 | 2 | 5 | 3 | 5 | 5 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|