Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM405.2B | Zeytinyağı Teknolojisi | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytin çeşitlerini, hasat yöntemlerini ve depolama koşullarını tanıtmak. Zeytinyağının üretim yöntemlerini, yağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini ve kalitesine etki eden faktörleri açıklamak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ELBİR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yağlık zeytin çeşitleri, ağaç ekim ve hasat yöntemlerini inceler. | 2 | Zeytinyağı üretiminde geleneksel yöntemler ile teknolojik yöntemleri yağ kalitesi ve verimi açısından karşılaştırır. | 3 | Zeytinyağlarını çeşitli kimyasal özelliklerine göre sınıflar. | 4 | Zeytinyağının kalitesine etki eden faktörleri işlem koşullarını dikkate alarak yorumlar. | 5 | Bitkisel tohum yağları ile zeytinyağı arasındaki farkı bulur. | 6 | Zeytinyağının sağlık açısından faydalarını araştırır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Zeytin çeşitleri, zeytin üretimi ve hasatı, zeytinin kalitesine etki eden faktörler, zeytinden yağ çıkarılma yöntemleri, presleme, pres çeşitleri, çıkarılan yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Zeytin ve zeytinyağının tarihi | | | 2 | Zeytinin ve zeytinyağının kimyasal ve fiziksel özellikleri | | | 3 | Zeytin çeşitleri ve özellikleri | | | 4 | Zeytin bileşenleri | | | 5 | Zeytin üretimi ve hasatı | | | 6 | Zeytin üretimi ve hasatı | | | 7 | Zeytine uygulanan ön işlemler ve depolama | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Zeytinyağı eldesi | | | 10 | Zeytinyağı eldesi | | | 11 | Zeytinyağı eldesi | | | 12 | Zeytinyağının depolanması | | | 13 | Türk Gıda Kodeksinde zeytinyağı | | | 14 | Zeytinyağı ve sağlık | | | 15 | Konu tekrarı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Zeytinyağı: Editörler: Fahrettin Göğüş, Mücahit Taha Özkaya, Semih Ötleş, Eflatun Yayınevi, 2009. - Yemeklik Yağ Teknolojisi: F. Başoğlu, Dora Basım Yayın Dağıtım, 2010. - Bitkisel Yağ Teknolojisi: A. S. Gümüşkesen, F. Yemişçioğlu, Asya Tıp Yayıncılık, 2004. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 10 | 4 | 40 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ6 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|