|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM404.1B | Gıda Ambalajlama | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Öğrencilerin ambalajlama, gıda ambalajları ve özelliklerini anlayabilme becerilerini geliştirmektir | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Doç. Dr. Özlem ÇAKIR | Öğrenme Çıktıları | 1 | Ambalaj ve ambalajlamanın Gıda Mühendisliği alanındaki önemini açıklar | 2 | Cam ve cam ambalajlar hakkında bilgi verir. | 3 | Teneke ambalajlar hakkında bilgi verir. | 4 | Alüminyum ambalajlar hakkında bilgi verir. | 5 | Plastik ve plastik ambalajlar, kağıt ve kağıt ambalajlar hakkında bilgi verir | 6 | Aseptik ve modifiye atmosferde ambalajlama hakkında bilgi verir. | 7 | Taşıma ambalajları hakkında bilgi verir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Ambalaj, ambalajlama, ambalajdan beklentiler, cam ve cam ambalajlar, teneke ambalaj, alüminyum ambalaj, plastik ve plastik ambalajlar, kağıt ve kağıt ambalajlar, gıda sanayiinde aseptik ambalajlama, gıdaların modifiye atmosferde ambalajlanması, taşıma ambalajları, ambalaj tasarımı, migrasyon: gıdadan ambalaja ambalajdan gıdaya madde geçişi, özel gıdaların ambalajlanmaları. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Özel gıdaların ambalajlanmaları hakkında bilgiler verir. | Anlatım ve sunum | | 2 | Cam ve Cam Ambalajlar | Anlatım ve sunum | | 3 | Teneke Ambalajlar | Anlatım ve sunum | | 4 | Teneke Ambalajlar | Anlatım ve sunum | | 5 | Alüminyum Ambalajlar | Anlatım ve sunum | | 6 | Plastikler ve Plastik Ambalajlar | Anlatım ve sunum | | 7 | Plastikler ve Plastik Ambalajlar | Anlatım ve sunum | | 8 | Ara sınav | Anlatım ve sunum | | 9 | Kağıt ve Kağıt Ambalajlar | Anlatım ve sunum | | 10 | Gıda Sanayiinde Aseptik Ambalajlama | Anlatım ve sunum | | 11 | Gıdaların Modifiye Atmosferde Ambalajlanması | Anlatım ve sunum | | 12 | Taşıma Ambalajları | Anlatım ve sunum | | 13 | Ambalaj Tasarımı Migrasyon | Anlatım ve sunum | | 14 | Özel Gıdaların Ambalajlanmaları | Anlatım ve sunum | | 15 | Özel Gıdaların Ambalajlanmaları | Anlatım ve sunum | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s.
• Bureau, E. and Multon, J.L., 1996, Food Packaging Technology Vol. 1, VCH, Newyork, 367p.
Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 15 | 2 | 30 | Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Ev Ödevi | 10 | 1 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | ÖÇ3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ4 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ5 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ6 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 2 | ÖÇ7 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|