Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM409.2B | Gıdalarda Duyusal Değerlendirme | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda işletmelerinde standart ve spesifikasyonların oluşturulması, üretim için hazırlık, üretim muayene, uygunluğun saptanması ve gelişim için plan yapılması aşamalarında kullanılan kalite kontrol ölçüm teknikleri arasında kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel ve enstrümantal yöntemlerin yanında duyusal yöntemlerin belirlenmesi ve öneminin ortaya konulması |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Duyusal analizin anlamı ve önemini, duyusal analizin temel prensiplerini bilir. | 2 | Duyusal değerlendirme laboratuarları nasıl olmalı sorusuna cevap verir. | 3 | Duyusal değerlendirmede panelist seçimi nasıl yapılır, bilir | 4 | Duyusal değerlendirmede kullanılan skalaları bilir. | 5 | Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmasında nasıl kullanılması gerektiğini kavrar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıdalarda yapılan duyusal analizlerin yapılışını ve değerlendirilmesi üzerinedir. Duyusal Değerlendirme tanım ve tarihçesi, duyusal Değerlendirme laboratuvarı ve panel kontrolleri, farklılık Testleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri | | | 2 | Duyusal Değerlendirme tanım ve tarihçesi | | | 3 | Duyusal Değerlendirmenin önemi ve gıda sanayinde kullanım amaçları | | | 4 | Duyusal Değerlendirme laboratuvarı ve panel kontrolleri | | | 5 | Duyusal Değerlendirme Panelist Seçimi | | | 6 | Farklılık Testleri | | | 7 | Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalala | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Lezzet Profil Analizi | | | 10 | Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmalarında Kullanılması | | | 11 | Gıda İşletmelerinde duyusal Değerlendirme ile ilgili programın kullanılması | | | 12 | Genel Değerlendirme | | | 13 | Öğrenci sunumları | | | 14 | Öğrenci sunumları | | | 15 | Öğrenci sunumları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Prof. Dr. Tomris Altuğ, Yrd. Doç. Dr. Yeşim Elmacı |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 2 | 26 |
Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | ÖÇ5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|